«Καθοριστική η παρουσία Κατσίνσκι στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους»

Πόρισμα της Ρωσίας για τα αίτια πτώσης του αεροπλάνου
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 12:01
UPD:05/10/2012 18:03

Η συντριβή του αεροσκάφους του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο στη Ρωσία, οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή προετοιμασία του πληρώματος και στην απόφασή του να προσγειώσει το αεροσκάφος παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Μόσχα.

A- A A+

Η συντριβή του αεροσκάφους του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο στη Ρωσία, οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή προετοιμασία του πληρώματος και στην απόφασή του να προσγειώσει το αεροσκάφος παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Μόσχα.

Η επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (IAC) Τατιάνα Ανοντίνα, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα, ότι το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί παρά την «πληθώρα πληροφοριών για ακατάλληλες καιρικές συνθήκες».

Τα αίτια της συντριβής του Tupolev 154, το οποίο μετέφερε τον Λεχ Κατσίνσκι, τη σύζυγό του Μαρία Κατσίνσκα και δεκάδες ανώτερους πολωνούς αξιωματούχους, συνετρίβη στις 10 Απριλίου στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας. Ολοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με την Ανοντίνα, η παρουσία του Κατσίνσκι στο αεροσκάφος, ίσως να οδήγησε στη συντριβή του.

«Η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη στη σύσταση να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος, άσκησε ψυχολογική πίεση στα μέλη του πληρώματος και επηρέασε το πλήρωμα να πάρει την απόφαση να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης», τόνισε η Ανοντίνα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ανώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο πλήρωμα του αεροσκάφους, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας στο αίμα του οποίου βρέθηκε αλκοόλ.

«Η παρουσία στο πιλοτήριο ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και ο επικεφαλής πρωτοκόλλου, και η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη, άσκησαν ψυχολογική πίεση στο πλήρωμα επηρεάζοντας την απόφασή του να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης σε ακατάλληλες συνθήκες», τονίζεται στο πόρισμα.

«Ποσότητα 0,6mg/l αλκοόλ ανιχνεύτηκε στο αίμα του αρχηγού της αεροπορίας, στρατηγού Αντρέι Μπαζίκ», ανέφερε η Τατιάνα Ανοντίνα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα καταγεγραμμένων συνομιλιών από το μάυρο κουτί που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα μέλη του πληρώματος φοβήθηκαν ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι θα εξαγριωνόταν, εάν ματαίωναν τα σχέδια για προσγείωση του αεροσκάφους.

«Θα γινόταν έξαλλος», ακούγεται να λέει μέλος του πληρώματος.

Eνόχληση Γιάροσλαβ Κατσίνσκι

Η έκθεση των ρωσικών αρχών για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο στη Ρωσία βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, είναι μονόπλευρη και προσβλητική για την Πολωνία, όπως δήλωσε ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Η έκθεση ρίχνει όλο το φταίξιμο σε Πολωνούς πιλότους και στην Πολωνία χωρίς καμία απόδειξη… Η έκθεση είναι ένα αστείο εις βάρος της Πολωνίας», είπε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα καλέσει το πολωνικό κοινοβούλιο να την απορρίψει.

Παράλληλα απέρριψε το συμπέρασμα της έκθεσης ότι ο αδελφός του ενδέχεται να άσκησε ψυχολογική πίεση στους πιλότους να προχωρήσουν στην προσγείωση του αεροσκάφους, λέγοντας ότι «ο αδελφός μου δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή