Τυνησία: Παύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Στους δρόμους της πρωτεύουσας ο στρατός
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 14:20
UPD:15:21

A- A A+

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλι αντικατέστησε τον υπουργό του επί των Εσωτερικών και διέταξε να απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των κοινωνικών ταραχών που σημειώνονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Γανούσι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος διέταξε να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει τη διαφθορά και τις πράξεις ορισμένων αξιωματούχων.

Ο Άχμεντ Φρίαα, πρώην ακαδημαϊκός και υφυπουργός, διορίσθηκε ως νέος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ο Γανούσι.

Εν τω μεταξύ, μονάδες του στρατού αναπτύχθηκαν στην Τύνιδα και στο προάστιο Ενταντχάμεν, όπου σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας συγκρούσεις. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1920131

Οπλισμένοι στρατιώτες, φορτηγά, τζιπ και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των ταραχών, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγές της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως παύθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Ρασίντ Αμαρ. Ο Αμαρ φέρεται να αρνήθηκε να διατάξει τους στρατιώτες να καταστείλουν τις ταραχές και ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπερβολική χρήση βίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη Γαλλία, ένα από τα κορυφαία στελέχη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ο Φρανσουά Ολάντ, κατήγγειλε σήμερα «τη σιωπή των ανώτατων αρχών του (γαλλικού) κράτους» σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία και χαρακτήρισε «δικτατορία» το καθεστώς του προέδρου Μπεν Αλι.

Σύμφωνα με κατοίκους της Τύνιδας κατά τη διάρκεια ταραχών στην πρωτεύουσα χθες κάποιοι διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι πυροβόλησαν στον αέρα όντας σε αυτοάμυνα.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρού από την αρχή των ταραχών στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις και συνδικάτα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Δυσαρέσκεια ΕΕ

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε τη «δυσανάλογη» χρήση βίας από την αστυνομία στην Τυνησία.

«Η βία αυτή είναι απαράδεκτη, οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ.

«Ανησυχούμε για την προσφυγή σε δυσανάλογη βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η ΕΕ ζητεί να διενεργηθεί έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή