Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι το πιο αποτρεπτικό μέσο για τη είσοδο σωρείας παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς ασύλου, ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στις μομφές που εξαπολύθηκαν εναντίον του σε σχέση μάλιστα με το δικό του αγωνιστικό παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν δέχεται καμίας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, «μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι η υπό ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος δράσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα ζητεί αναθεώρηση της σύμβασης «Δουβλίνο ΙΙ» και χρηματοδοτικά μέσα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των πιέσεων.
Ζητείται, επίσης, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων και ολοκλήρωση των διμερών συμφωνιών, προκειμένου να καταστεί κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς τοπικό και εθνικό, αλλά καθαρά ευρωπαϊκό.
Νωρίτερα η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ίδια ψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί «αν και είναι ένα ατελές βήμα, εντούτοις είναι μια αρχή για να υπάρξει πολιτική ασύλου σε αυτή τη χώρα».
Η ανεξάρτητη βουλευτής τάχθηκε υπέρ του φράχτη στον Έβρο, σημειώνοντας όμως ότι θα ενταθούν οι είσοδοι εναλλακτικά από τη θάλασσα και ζήτησε να λυθεί το θέμα του Λιμενικού Σώματος, για το σε ποιο υπουργείο ανήκει.
H NΔ ψήφισε το νομοσχέδιο για το άσυλο επί της αρχής του, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του, όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ωστόσο έκρινε ότι θα είναι αναποτελεσματικό, αφού από την άλλη πλευρά είτε προωθούνται νομοσχέδια περί ιθαγενείας που καθιστούν την Ελλάδα «μαγνήτη για τους παράνομους μετανάστες», είτε χαλαρώνουν οι έλεγχοι.
Τόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσο και ο εισηγητής Νίκος Παπακωνσταντίνου υποστήριξαν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία ενός κατασταλτικού κλοιού, ενώ ο κ. Παφίλης επεσήμανε ότι αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που προκαλούν τη μετανάστευση δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σημείωσε ότι δεν εξεπλάγη από τη θετική ψήφο της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «αλληλεγγύη των συνενόχων», ενώ προέβλεψε «βιομηχανία περαιτέρω πολιτογραφήσεων».
Την πλήρη πολιτική και ιδεολογική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο αγορητής του Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε ότι «ο μεν φράχτης είναι βαρβαρότητα, το δε νομοσχέδιο υποκρισία».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ