Π. Μπεγλίτης: Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 17:52
UPD:05/10/2012 17:57
A- A A+

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία αναφέρθηκε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για την ΕΑΒ.

«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ουσιαστικά επαναβεβαιώνει, όχι μόνον τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά τις θέσεις της χώρας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ήταν πραγματικά μία μεγάλη ευκαιρία -την οποία αξιοποίησε στο σύνολό της ο κ. Παπανδρέου - για να θέσει ορισμένα διλήμματα ή κάποιες αυτονόητες αλήθειες, τις οποίες όμως πρέπει κατά καιρούς να υπενθυμίζονται στους Τούρκους φίλους μας, ότι εργαζόμαστε και θέλουμε μαζί να οικοδομήσουμε την ειρήνη», τόνισε κ. Μπεγλίτης.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως δεν έχουμε κανένα φόβο να αντιμετωπίσουμε την όποια προκλητικότητα της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα και διεμήνυσε ότι «εάν θεωρούν ή αν νομίζουν ότι με τις παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς του Αιγαίου, η τουρκική πλευρά είναι γελασμένη».

«Νομίζω, ότι αυτό ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, και δεν είναι καθόλου τυχαίο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερπτήσεων επεσήμανε πως στους 15 τελευταίους μήνες η χώρα, κάθε φορά που γίνονται παραβιάσεις ή παραβάσεις, επαναβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγνωρίζοντας και αναχαιτίζοντας τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο, που αποτελεί και μοντέλο επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πως το θέμα των υπερπτήσεων τέθηκε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως πολύ περισσότερο τέθηκε και ενώπιον όλου του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας -παρουσία των μέσων ενημέρωσης-, ενώπιον της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού λαού.

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε πολλές φορές - κυρίως επικοινωνιακά εσωτερικά - είναι ένας τρόπος που στέλνει λάθος μήνυμα στο εξωτερικό και κυρίως προς την Τουρκία, «είναι ένας τρόπος που δείχνει ένα έλλειμμα εθνικής αυτοπεποίθησης».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι κανείς δεν θέλει συνειδητά να συμβάλει σε αυτή τη λανθασμένη εικόνα, γιατί - όπως είπε - όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θέλουμε να συμβάλουμε καθημερινά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, με υψηλό βαθμό πατριωτισμού, με υψηλό βαθμό εθνικής συνείδησης, πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ζητήματα που προϋποθέτουν και αντοχές και αποφασιστικότητα και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή