ΗΠΑ: Φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού απέτισε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 13:48
UPD:15:15

Να μην αναζητούν τις εύκολες εξηγήσεις για το μακελειό της Αριζόνα κάλεσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η Αμερική πρέπει να κλείσει τις πληγές που έχει ανοίξει μία «σημαντικά πολωμένη» πολιτική διαμάχη, καθώς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα.

A- A A+

Να μην αναζητούν τις εύκολες εξηγήσεις για το μακελειό της Αριζόνα κάλεσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η Αμερική πρέπει να κλείσει τις πληγές που έχει ανοίξει μία εξαιρετικά πολωμένη πολιτική διαμάχη, καθώς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα.

Μιλώντας ενώπιον περίπου 14.000 πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στον τόπο του εγκλήματος στο Τούσον της Αριζόνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν βοηθά να ρίχνει κανείς το φταίξιμο «για όλα τα κακά του κόσμου» στους αντιπάλους του.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, στο μακελειό του περασμένου Σαββάτου όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων σε ανοιχτή συνάντηση της Γκίφορντς με υποστηρικτές της.

«Συμβαίνουν άσχημα πράγματα, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τις εύκολες εξηγήσεις», είπε ο Ομπάμα.

«Σε μία στιγμή που η πολιτική μας συζήτηση έχει πολωθεί τόσο πολύ –σε μία στιγμή που είμαστε υπερβολικά πρόθυμοι να ρίξουμε το φταίξιμο για όλα τα κακά του κόσμου σε αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά από εμάς- είναι σημαντικό να σταματήσουμε για ένα λεπτό και να διασφαλίσουμε ότι συζητούμε με έναν τρόπου που κλείνει τις πληγές και όχι με έναν τρόπο που τις ανοίγει», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την τραγωδία ως μια ακόμα ευκαιρία για να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η αλήθεια είναι πως κανένας από εμάς δεν γνωρίζει τι ήταν ακριβώς αυτό που προκάλεσε αυτή την φρικτή επίθεση. Κανένας από εμάς δεν ξέρει με σιγουριά τι θα μπορούσε να σταματήσει αυτούς τους πυροβολισμούς, ή ποιες σκέψεις ενέδρευαν στο υποσυνείδητο του μυαλού ενός βίαιου ανθρώπου», είπε

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε επισκεφθεί την Γκίφορντς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε ότι «άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια της».

Εν τω μεταξύ, το σύνολο των ομοσπονδιακών δικαστών της πολιτείας της Αριζόνα δήλωσαν ότι δεν είναι αρμόδιοι και δεν θα αναλάβουν τη δίκη του 22χρονου Τζάρεντ Λάφνερ που κατηγορείται για το μακελειό, ανάμεσα στο θύματα του οποίου βρίσκεται και ο συνάδελφός τους, ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Ρολ.

«Με δεδομένο αυτό που συνέβη στις 8 Ιανουαρίου στην Τουσόν και την έναρξη της διαδικασίας, η αμεροληψία των ομοσπονδιακών δικαστών της Αριζόνα μπορεί, όπως είναι λογικό, να αμφισβητηθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της δικαστού Ρόσλιν Σίλβερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή