Θετικοί στην πρόταση Ρέππα για διάλογο οι απεργοί

Αύριο οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 15:42
UPD:23:08

Κατ' αρχήν θετικά υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς την πρόταση του υπουργού Μεταφορών να προσέλθουν σε διάλογο, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο τους.

A- A A+

Κατ' αρχήν θετικά υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς την πρόταση του υπουργού Μεταφορών να προσέλθουν σε διάλογο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1920803 , προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο τους.

Ήδη οι συνδικαλιστές στην ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και πως θα προσέλθουν στο διάλογο, εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι συνάδελφοί τους σε ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ.

Πάντως, κατά τη σημερινή πορεία που πραγματοποίησαν, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, οι απεργοί ζητούσαν «να ανακληθεί το νομοσχέδιο εδώ και τώρα».

Όπως ανέφεραν συνδικαλιστές, το ζητούμενο είναι στο διάλογο με τον υπουργό να τεθούν όχι μόνο θέματα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά και ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη, όπως περικοπές μισθών, κατάργηση επιδομάτων κ.ά.

«Πολύπλευρος ο διάλογος»

Ο διάλογος με τους εργαζόμενους και όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς, επί του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, θα είναι πολύπλευρος και ουσιαστικός και θα διαρκέσει όχι μόνο κατά τη διάρκεια που το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αλλά θα συνεχιστεί ακόμη και κατά τη συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των εργαζομένων και φορέων.

Τα παραπάνω δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προσθέτοντας ότι ήδη ο κ. Ρέππας απηύθυνε έγγραφη επιστολή-πρόσκληση, που ανέβηκε στο διαδίκτυο και δημοσιεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, με την οποία καλεί σε διάλογο όλους τους φορείς, και ότι ακόμη και οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε με έμφαση ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες αφορά πρωτίστως τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τα ΜΜΜ και μετά τους εργαζόμενους, για τους οποίους, επανέλαβε, διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία.

Αύριο επανακαθορίζουν τη στάση τους

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεδριάζει εκ νέου αύριο Παρασκευή, προκειμένου καθορίσει τη στάση της, δεδομένων των συνεχών δικαστικών προσφυγών, που έχουν ως αποτέλεσμα να κηρύσσονται οι απεργίες παράνομες.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων σκιάζει ακόμη και η προειδοποίηση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, ότι σε περίπτωση συνεχών παραβάσεων των δικαστικών αποφάσεων, θα τηρηθεί η νομιμότητα με πειθαρχικές και άλλες κυρώσεις.

Οι απεργοί πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους όσο κρατάει ο διάλογος και σε περίπτωση αδιεξόδου να τις συνεχίσουν και να τις κλιμακώσουν με κάθε τρόπο.

Γ. Πεταλωτής: Οι νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται

Πάντως, προειδοποιητικού χαρακτήρα μήνυμα στους εργαζομένους στα ΜΜΜ έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να εφαρμόζονται προς όλους μας». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει θέμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος».

Ερωτηθείς, εάν η κυβέρνηση πρόκειται να φθάσει στη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν μέχρι και την απόλυση, ο κ. Πεταλωτής, απάντησε: «Επειδή αυτό είναι τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει πολύς ενδιάμεσος χρόνος, ώστε και τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί ο νόμος εάν θεωρούν ότι υπάρχουν ελλείψεις».

«Προτού φτάσουμε σε αυτά τα μέτρα, καλούμε τους εργαζόμενους να προσέλθουν σε διάλογο και να σταματήσουν τις απεργίες και μάλιστα όταν αυτές πλήττουν τα μεσαία και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΚΕ: Παράδοση των ΜΜΜ στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Εξάλλου, με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του επίμαχου ν/σχ, το ΚΚΕ προειδοποιεί για οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όσο και για το επιβατικό κοινό http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1920879 .

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εκτιμά το ΚΚΕ, δεν είναι να βελτιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να απαλλάξει εντελώς το κράτος «από μια υποχρέωση που ποτέ δεν υλοποίησε επαρκώς, την εξασφάλιση με κρατική χρηματοδότηση δημόσιων, σύγχρονων συγκοινωνιών».

Δημοκρατική Συμμαχία: Απίστευτη ταλαιπωρία από συντεχνίες

«Οι αστικές συγκοινωνίες που αρμόζουν σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, απαιτούν ανασχεδιασμό του δικτύου, δραστική μείωση του κόστους, επικέντρωση στην ποιότητα, άνοιγμα στον ανταγωνισμό και τους ιδιώτες», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου.

«Αντί γι’ αυτά οι Αθηναίοι εισπράττουν αυξήσεις από την κυβέρνηση και απίστευτη ταλαιπωρία από τις συντεχνίες», συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή