Βραζιλία: Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 19:24
A- A A+

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στη Βραζιλία προκειμένου να φτάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 375 ανθρώπους.

Τόνοι λάσπης και νερού, σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, έχουν καλύψει την ορεινή περιοχή Σεράνα, κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Μερικές περιοχές μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Τερεζόπολις, Ζόρζε Μάριο, όπου οι νεκροί φτάνουν τους 158.

Τα σωστικά συνεργεία δεν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές της πόλης, όπως σε μια συνοικία όπου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έχουν γκρεμιστεί περίπου 150 σπίτια.

Εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις περουσίες, η κρίση θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων που ήδη προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Στα βόρεια του Ρίο, της πόλης που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ολόκληρες πλαγιές και όχθες ποταμών κατέρρευσαν καθώς μέσα σε 24 ώρες σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που αντιστοιχούν σε ποσότητα ενός μήνα.

Περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω καταστροφές.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Νόβα Φριμπούργκο, μια αγροτική πόλη όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή