Ερντογάν: Να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους η Μέρκελ

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 16:13
UPD:16:17

Να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ένταση που έχει ανακύψει μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για το Κυπριακό.

A- A A+

Να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ένταση που έχει ανακύψει μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για το Κυπριακό.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΕ, τονίζοντας ότι η καγκελάριος θα «πρέπει να επανεξετάσει τις ιστορικές της γνώσεις». Παρέπεμψε μάλιστα την κ. Μέρκελ στο βιβλίο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ο κ. Σρέντερ διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο βιβλίο του ο πρώην καγκελάριος «γράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους».

Όπως υποστήριξε επίσης, μετά τη συνάντηση στο Μπούργκεντσοκ «η ελληνική πλευρά ζήτησε αναβληθεί και τότε είπα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εμείς θα τηρήσουμε το λόγο μας και τότε ο ΓΓ είπε ότι θα υπογραφεί η συμφωνία».

«Τα πάντα υπήρχαν στο σχέδιο εκείνο, συμπεριλαμβανομένου το θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων των τουρκικών και των ελληνικών», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα του 2004 επισήμανε:

«Η τουρκική πλευρά είπε ναι με 65% και η Ελληνοκυπριακή πλευρά όχι με 75%. Ποιοι τήρησαν το λόγο τους; Οι Τουρκοκύπριοι. Ποιοι δεν τον τήρησαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Ποιοι επιβραβεύτηκαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Η ΕΕ ακόμη δεν τηρεί την υπόσχεσή της».

Κατηγόρησε τέλος την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει το λόγο της, όσον αφορά στο άνοιγμα και το κλείσιμο της κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις και καταλήγοντας, σημείωσε: «Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος απαντώντας στις δηλώσεις Μέρκελ για το Κυπριακό μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια στη Λευκωσία εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε. ποδοπατήθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης.

Το σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο και της Ε.Ε. και ο τότε αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν είχε πει οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Γκιουλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή