Μπαν Κι Μουν: «Όχι» σε χρονοδιαγράμματα για Σκοπιανό, Κυπριακό

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 21:57
UPD:21:58
A- A A+

«Ως θέμα αρχής δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης στις 26 Ιανουαρίου, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα κατορθώσουν να σημειώσουν «μεγαλύτερη πρόοδο στα ουσιώδη θέματα των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων του περιουσιακού και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν η «παρέμβαση» της κ. Μέρκελ ήταν υποβοηθητική, ανέφερε πως «το σημαντικό είναι ότι η επίσημη αυτή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες».

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ερωτηθείς αν προτίθεται να θέσει και σ΄ αυτό το πρόβλημα «κάποιο χρονοδιάγραμμα» στις διαπραγματεύσεις, όπως και οι «εννέα εβδομάδες» που έθεσε στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως «ως θέμα αρχής, δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος» και πρόσθεσε: «Δεν έθεσα κάποιο χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Οι εννέα εβδομάδες που τους έθεσα αφορούσα στο να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι o ειδικός αντιπρόσωπός του, Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα έχει συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δυο μερών στις 9 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

«Ήμουν στην ευχάριστη θέση να δω τη δυναμική που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πρωθυπουργών, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα επιλύσουν το θέμα με αμοιβαίο αποδεκτό τρόπο και έχω διαβεβαιώσει και τους δυο πρωθυπουργούς ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν για την γρήγορη επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή