Τυνησία: Συνεχίζονται οι ταραχές παρά τη φυγή του προέδρου Αλι

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 13:24
UPD:14:06

A- A A+

Στη Σαουδική Αραβία βρήκε καταφύγιο ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Αλι, την ώρα που συνεχίζονται οι ταραχές και οι λεηλασίες στη χώρα της Β. Αφρικής που έχει κυρηχθεί από την Παρασκευή το απόγευμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Φουέντ Μεμπαζάα, και όχι πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι βάσει του Συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός Γανούσι -όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί- αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας. Βάσει του Συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές εντός εξήντα ημερών από σήμερα. Σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το «θάρρος και την αξιοπρέπεια» του λαού της Τυνησίας, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές στη χώρα.

Την άφιξη του έπτωτου Τυνήσιου προέδρου στην Τζέντα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. «Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του», ανέφερε το ανακοινωθέν του παλατιού, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Στην Τύνιδα, στις φλόγες τυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, με τις δυνάμεις του στρατού επεμβαίνουν για την αποκατάσταση της τάξης σε διάφορα περιοχές. Παράλληλα στη δημοσιότητα δόθηκαν τηλεφωνικοί αριθμοί στους οποίους μπορούν να απευθύνονται πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει ο στρατός, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, με την αστυνομία απούσα.

Ανοιξε ο εναέριος χώρος της Τυνησίας

Ο στρατός έχει καταταλάβει το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, από το μεσημέρι του Σαββάτου ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. «Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ», μετέδωσε το πρακτορείο.

Συνεχίζονται οι λεηλασίες

Την ιδια ώρα συνεχίζονται οι λεηλασίες παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην Τύνιδα.

Το Σάββατο λεηλατήθηκε το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας. Τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε την Παρασκευή. Δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από το πολυκατάστημα παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς που βρισκόταν πολύ κοντά, ήταν εγκαταλελειμμένο.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιριών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Δύο ακόμη καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ την ίδια τύχη είχαν τρία πολυκαταστήματα των εταιριών Monoprix και Magasin General σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή