Διεθνείς συνομιλίες για την κυβερνητική κρίση στο Λίβανο

Σύνοδος κορυφής των ηγετών της Συρίας, του Κατάρ και της Τουρκίας στη Δαμασκό
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 12:48
A- A A+

Τις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα στο Λίβανο, ανέβαλε για μια εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Λιβανέζοι πολιτικοί δήλωσαν πως οι διαβουλεύσεις για μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω της διεξαγωγής αργότερα σήμερα στη Δαμασκό συνόδου κορυφής των ηγετών της Συρίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, οι οποίοι θα συζητήσουν για την πολιτική κρίση του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην «Ομάδα Επαφής» που προτάθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και θα αποτελείται από χώρες έτοιμες να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τον Λίβανο να ξεπεράσει την κυβερνητική κρίση.

«Έλαβα χθες (Κυριακή) μια πρόσκληση από τον κ. Σαρκοζί και ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να απαντήσουν θετικά», σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Κωνσταντινούπολη για τη Δαμασκό όπου θα συζητήσει για τη λιβανική κρίση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. Ανακοίνωσε επίσης την άφιξη απόψε στην Τουρκία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί για συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

Τουρκική διπλωματική πηγή, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Σαλεχί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θα συναντηθεί απόψε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμετ Νταβούτογλου «για να μιλήσουν για το λιβανικό ζήτημα».

Ο Ερντογάν διευκρίνισε πως η Γαλλία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία στην οποία θα συνέλθει ενδεχομένως η Ομάδα Επαφής για το Λίβανο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, μετά την παραίτηση των υπουργών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους. Η πολιτική κρίση δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας και ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή