Επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε διαδήλωση στην Τύνιδα

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 13:03
UPD:13:15

Περίπου χίλια άτομα διαδηλώνουν στο κέντρο της Τύνιδας ζητώντας από το κυβερνών κόμμα να παραδώσει την εξουσία.

A- A A+

Περίπου χίλια άτομα διαδηλώνουν στο κέντρο της Τύνιδας ζητώντας από το κυβερνών κόμμα να παραδώσει την εξουσία. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με ρίψεις νερού, ενώ πυροβολισμοί ρίχτηκαν στον αέρα.

Ο επί 23χρονια πρόεδρος της Τυνησίας μπορεί να κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία, όμως στην προσωρινή κυβέρνηση που ανακοινώνεται επισήμως σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να κυριαρχήσουν και πάλι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος RCD.

«Εξω το RCD! Εξω το κόμμα της δικτατορίας», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ανακοινώνεται η σύνθεση της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, εντός των επομένων δύο μηνών, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας όρισε τον Φουέντ Μεμπάζα, πρόεδρο του κοινοβουλίου, προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών.

Υποψήφιος ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρζούκι

Ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. «Θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε ο Μονσέφ Μαρζούκι, ηγέτης του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία, κόμματος της αριστεράς που ετέθη εκτός νόμου από το καθεστώς Μπεν Αλι.

«Θα θέλω να σάς πω ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί», επεσήμανε, «το θέμα είναι: θα υπάρξουν ελεύθερες και τίμιες εκλογές, ναι ή όχι, θα επιτρέψουμε σε όλες τις καλής προαίρεσης δυνάμεις , σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες να είναι υποψήφιοι;». «Θα καταργηθεί ο ισχύων σήμερα εκλογικός νόμος, ο οποίος συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, για τη δικτατορία, ναι ή όχι; Με βάση ποιό Σύνταγμα θα κάνουμε τις εκλογές αυτές; Με βάση το Σύνταγμα της δικτατορίας;», διερωτήθηκε ο Μονσέφ Μαρζούκι που ζει εξόριστος στη Γαλλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα του.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε ενώπιον ενός παραδόξου», σχολίασε ο Μαρζούκι. «Η Τυνησία εξεδίωξε τον δικτάτορα, αλλά η δικτατορία παραμένει. Η δικτατορία δεν είναι απλώς ο Μπεν Αλι, η δικτατορία είναι το σύστημα. Το σύστημα λοιπόν βασίζεται σε ένα κόμμα, το Δημοκρατικό Συνταγματικό Συναγερμό (RCD), που βρισκόταν στην εξουσία υπό τον Μπεν Αλι», παρατήρησε, για να προσθέσει στον ίδιο τόνο:

«Το RCD είναι ένα πελατειακό κόμμα, ένα αστυνομικό κόμμα που πλαισιώνει ολόκληρη τη χώρα, ένα πραγματικό χταπόδι και αυτό το κόμμα παραμένει παρόν. Είναι το κόμμα που διατήρησε στη νέα κυβέρνηση τις θέσεις-κλειδιά και φαντάζεται ότι μπορεί να παραπλανήσει τους Τυνήσιους για να εκλέξουν έναν δικό του υποψήφιο».

Ο Μονσέφ Μαρζούκι υπήρξε πρόεδρος της εκτός νόμου Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας μέχρι το 1994 και ιδρυτής του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία το 2001. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους το 2000.

Λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα στο κέντρο της Τύνιδας, μετά τις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις, καθώς η χώρα περιμένει την ανακοίνωση του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης. Τρεις ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι και τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και έναν μήνα στην Τυνησία, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στην Τύνιδα, εκτός από λίγα καφέ, καπνοπωλεία και φούρνους. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών, η κεντρική είσοδος του οποίου έχει κλείσει με συρματοπλέγματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή