Τυνησία: Ανακοινώθηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 19:05
UPD:22:01

A- A A+

Τη σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ο τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οδήγησαν στην ανατροπή του τελευταίου.

Θα περιλαμβάνει τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνουν έλεγχοι σε όποιον είναι ύποπτος για διαφθορά. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νομιμοποιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα που επί προεδρίας Μπεν Άλι είχαν διαλυθεί.

Νωρίτερα, περίπου 1.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από το κυβερνών κόμμα του πρώην προέδρου να παραδώσει την εξουσία. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με ρίψεις νερού, ενώ πυροβολισμοί ρίχτηκαν στον αέρα.

Στη νέα, προσωρινή κυβέρνηση πάντως, τις θέσεις τους διατηρούν οι υπουργοί Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν μετά από δύο μήνες.

Πάντως, το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας επί διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπεν Αλι, ανακοίνωσε πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, με τον επικεφαλής του Χάμα Χαμάμι να χαρακτηρίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης "μηδαμινή μεταρρύθμιση".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού Ευρώπη 1, για μελλοντική υποψηφιότητα του κόμματός του, ο κ. Χαμάμι δήλωσε: «Όχι, δεν θα μετάσχουμε, γιατί οι εκλογές που θα γίνουν σε έξι μήνες θα βγάλουν έναν πρόεδρο που θα ανήκει στο κόμμα του Μπεν Αλι, τη Συνταγματική Δημοκρατική Ένωση».

«Παράλληλα, το κόμμα μας υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός καθεστώτος κοινοβουλευτικού και όχι προεδρικού. Για το λόγο αυτό καλούμε για μια συνταγματική Βουλή που θα εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα» πρόσθεσε ο κ. Χαμάμι.

Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση ο κ. Χαμάμι εκτίμησε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για μια κυβέρνηση που ανήκει στο προηγούμενο καθεστώς και απλώς διευρύνθηκε με εκπροσώπους ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και μερικές προσωπικότητες της κοινωνίας, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Η χώρα εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη απολογισμό των ταραχών από την έναρξη των επεισοδίων στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους ανέρχονται σε 78.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αχμεντ Φρίαα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι και άλλοι 94 πολίτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την αστυνομική επίθεση κατά διαδηλωτών.

Καταλήγοντας ο νέος υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας ενώ σημείωσε ότι οι οικονομικές ζημιές στη χώρα ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της προσωρινής κυβένρησης να προχωρήσει σε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Παράλληλα όμως εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία και απηύθυνε έκκληση για άμεση αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, ζητώντας και από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης της πραγματικής δημοκρατίας στην Τυνησία.

Εν τω μεταξύ, πηγή του Γαλλικού προξενείου στην Τύνιδα ανέφερε στο European Pressphoto Agency ότι ο φωτορεπόρτερ Λούκας Ντολέγκα απεβίωσε στις 1:30 Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (11:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει πληροφορίες που είχαν φθάσει στο EPA από έναν συνάδελφό του, καθώς και στενούς φίλους του οικογενειακού κύκλου του Λούκας Ντολέγκα.

Ο Ντολέγκα, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο την Παρασκευή στην Τύνιδα ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η οποία επιδεινωνόταν σταδιακά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή