Ακαδημία Αθηνών: Να επιτραπεί η εισαγωγή λιθάνθρακα για ανάμιξη με λιγνίτη

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 22:41
A- A A+

Να επιτραπεί η εισαγωγή λιθάνθρακα για ανάμιξη με λιγνίτη, να παρακολουθείται η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής, να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου και να διερευνηθεί η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προτείνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο πόρισμά της η επιτροπή, που συγκροτήθηκε πέρυσι για να μελετήσει το θέμα «Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα: ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προοπτική ενεργειακού εφοδιασμού», αναφέρει ότι η σημερινή περίοδος αποτελεί τμήμα μίας μακράς μεταβατικής φάσης προς την «οικονομία χαμηλού άνθρακα» και αυξημένης περιβαλλοντικής προστασίας, κατά την οποία διευρύνονται οι καινοτομίες στις ενεργειακές τεχνολογίες, υφίστανται όμως συχνές αλλαγές κατεύθυνσης και επιλογής στόχων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η οικονομική κρίση επέφερε σοβαρή πτώση της ζήτησης με αποτέλεσμα να προβλέπεται επάρκεια μέχρι το 2020 με ένταξη στο σύστημα των υπό κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου και των προβλεπόμενων να εγκατασταθούν νέων λιγνιτικών μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής οι διαπιστώσεις της Ακαδημίας περιλαμβάνουν τα εξής:

- Λιγνίτης: Με δεδομένα την απόσυρση των παλιών λιγνιτικών μονάδων και την κατασκευή των νέων που έχουν δρομολογηθεί, το 2050 προβλέπεται η εξάντληση των αποθεμάτων λιγνίτη. Για την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων ποσοτήτων λιγνίτη συνιστάται η επανεξέταση ανάμειξης του λιγνίτη με κονιοποιημένο εισαγόμενο λιθάνθρακα (αλλά και βιομάζας).

- Φυσικό αέριο: Είναι ο πλέον συμφέρων ενεργειακά και περιβαλλοντικά πόρος, όμως η αύξηση των εισαγωγών ΦΑ μεγεθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τρίτες χώρες και ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ασφάλεια του ΦΑ και των τιμών του.

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. H μέχρι σήμερα εκμετάλλευση των ΑΠΕ δεν είναι ικανοποιητική. Η προγραμματισμένη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή (40%) μέχρι το 2020 κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολο να επιτευχθεί. Ενδείκνυται η διερεύνηση χρήσης και άλλων ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως οι Ηλιοθερμικές Συγκεντρωτικές Τεχνολογίες (Concentrated Solar Thermal Power).

Οι προτάσεις της Ακαδημίας για το ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια προβλέπουν εξάλλου, μεταξύ άλλων:

- Να παρακολουθείται η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής και να δημιουργηθεί επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό «κρίσιμης μάζας».

- Να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και να εξετασθεί η επιλογή του υγροποιημένου αερίου, (δεδομένου των δυσκολιών των αγωγών ΦΑ).

- Να μειωθεί σταδιακά η χρήση του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή και να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιά.

- Να κατασκευασθούν νέα έργα αντλησιοταμίευσης και να αποπερατωθούν όσα υδροηλεκτρικά εκκρεμούν.

- Να εγκατασταθούν αεροστρόβιλοι ανοικτού κύκλου ή μονάδες συνδυασμένου κύκλου πολλαπλών στροβίλων για την καλύτερη διαχείριση των μεταβολών παραγωγής των αιολικών πάρκων.

- Να επιδιωχθεί συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού στις υπάρχουσες μονάδες.

- Να αξιολογηθούν όλες οι ενεργειακές επενδύσεις με προτεραιότητα τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να ελαχιστοποιηθούν οι ενεργειακές επενδύσεις που άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

- Να μειωθεί η συμμετοχή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκείνων των τεχνολογιών που ευθύνονται περισσότερο για την παραγωγή ρύπων (λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες).

- Να γίνει η διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας με τον ταχύτερο δυνατόν ρυθμό.

- Να μελετηθούν τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής).

- Να επαναπροσδιοριστεί το αναγκαίο μείγμα καυσίμων για ενεργειακή ανεξαρτησία.

- Να προωθηθεί δυναμικά η ορθολογική χρήση και η εξοικονόμηση της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή