Σερζ Σαρκισιάν: Δεύτερη πατρίδα για τους Αρμένιους η Ελλάδα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 13:31
UPD:15:22

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

A- A A+

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Παπούλια, ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα, σημειώνοντας πως «ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα». Αρμένιοι και Έλληνες, πρόσθεσε, «έχουν υποφέρει στη διάρκεια της ιστορίας και έχουν διανύσει μακρές περιόδους από κοινού».

Ομοίως, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στους δεσμούς αίματος μεταξύ των δύο λαών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «δύο μαρτυρικούς λαούς που υπέφεραν πολλά σε περιόδους εξαιρετικής βαρβαρότητας».

«Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με το Αρμένιο Πρόεδρο.

Αν η Ελλάδα δεν είχε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ, παρατήρησε ο Πρόεδρος Παπούλιας. «Δίνουμε», επεσήμανε, «τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως».

Στην αναφορά του στην Τουρκία ο Αρμένιος Πρόεδρος έκανε λόγο για δύσκολους γείτονες που συνεχίζουν να ομιλούν με τον τόνο της θέσης ισχύος, και να διεκδικούν τα πάντα και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. «Οι καιροί όμως άλλαξαν -σήμειωσε- έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας».

Μετά το τέλος της συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αρμένιος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο στόχος όμως διέρχεται δια της οδού αναγνώρισης του παρελθόντος και της ευπρεπούς, πολιτισμένης συνεργασίας με τους γείτονες«, παρατήρησε ο κ. Σαρκισιάν, εκτιμώντας πως όταν η Τουρκία ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, θα έχουμε και εμείς έναν πιο προβλέψιμο εταίρο».

Όπως είπε, η Αρμενία «προσπάθησε να κάνει ένα βήμα προς την Τουρκία για την καθιέρωση σχέσεων, όπως ταιριάζει σε γείτονες», ωστόσο όπως υποστήριξε, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη διευθέτηση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αρμένιος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη θέση της χώρας του υπέρ της διαδικασίας της Ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, παρά, όπως είπε, «τις ατελείωτες απειλές από το Μπακού».

Με τη σειρά του, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών σχέσεων στον τομέα τόσο του εμπορίου όσο και του πολιτισμού και του τουρισμού, αλλά και στην ακμάζουσα αρμενική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα, ενώ ο ομόλογός του ανέδειξε και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Παράλληλα ο Κάρολος Παπούλιας απεδέχθη πρόσκληση του κ. Σαρκισιάν προκειμένου να επισκεφθεί την Αρμενία.

Στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων υπεγράφησαν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή