Υπόθεση Siemens: Αίτημα για διορισμό δικηγόρων στο εξωτερικό

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 18:15
UPD:18:26
A- A A+

Το διορισμό δικηγόρων στο εξωτερικό, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό δημόσιο σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Την ανάγκη διορισμού δικηγόρων στο εξωτερικό επεσήμανε στον κ. Τέντε η εφέτης - ανακριτής Μαρία Νικολακέα, η οποία ερευνά την υπόθεση, καθώς κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέκυψαν ζητήματα για δικαστική συνδρομή ανοίγματος λογαριασμών σε τράπεζες διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ελβετία, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, κ.λπ.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει στο παρελθόν προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες των απαντήσεων και να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Ως εκ τούτου, ο Ι. Τέντες διαβίβασε το αίτημα της Μ. Νικολακέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο σχετικό έγγραφό του προς το υπουργείο Δικαιοσύνη συμφωνεί με το αίτημα της κ. Νικολακέα ότι πρέπει να ζητηθεί ο διορισμός δικηγόρων στην αλλοδαπή.

Ζητεί ακόμη να προχωρήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο διορισμό δικηγόρων οι οποίοι να είναι κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αναζήτηση των σχετικών στοιχείων στο εξωτερικό.

Τελικές διαβουλεύσεις για το πόρισμα

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν οι τελικές διαβουλεύσεις των 19 μελών της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής για το πόρισμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη.

Σίγουρο θεωρείται ότι τα κόμματα δεν θα συμπέσουν στην αξιολόγηση των γεγονότων, και φυσικά στα πρόσωπα- πρώην κυβερνητικά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία θα αναφέρουν ή δεν θα κατονομάζουν.

Πάντως έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται από τα κόμματα ή και μεμονωμένους βουλευτές συμπληρωματικές θέσεις -κριτική ή προσθήκες- αναφορικά με τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να περιληφθούν στο τελικό κείμενο. Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε 49 αντιρρήσεις- ενστάσεις και περί τις 80 ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαφωνεί κυρίως με την μάλλον «χλιαρή» αντιμετώπιση των χορηγιών στα κομματικά ταμεία, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που έχει καταρτισθεί και ότι, αν και από όλες τις πτέρυγες υπήρξε συμφωνία με τα όσα πρότεινε, «απομένει να κριθεί η έμπρακτη συμμόρφωση».

Στο σκέλος των ονομάτων, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι θα ακούσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και θα τοποθετηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος εξέφρασε διαφωνίες για τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των συμβάσεων στον ΟΣΕ, τη μη σύνδεση της ροής του μαύρου χρήματος» με το ημερολόγιο Χριστοφοράκου και τις υπογραφείσες τις ίδιες περιόδους συμβάσεις του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία, αλλά και τις διαφορές που προκύπτουν στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών με τις καταθέσεις τους.

Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας θεώρησε σημαντικό ότι θα κατατεθούν όλες οι απόψεις σε ένα ενιαίο κείμενο, ενώ σε νέα συνεδρίαση την Τετάρτη θα γίνει αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και η σύνδεση με συγκεκριμένους πρώην υπουργούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι τα πραγματικά περιστατικά από μόνα τους χωρίς εκτίμηση και σύνδεση με γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν γίνονται αποδεκτά.

Εξάλλου χθες κατατέθηκε στη γραμματεία της εξεταστικής πολυσέλιδη επιστολή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, με την οποία ασκείται σφοδρή κριτική στο σκέλος των πραγματικών περιστατικών που αφορούν τη δική του θητεία.

Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε σταθερά στις πιέσεις της Siemens για τις προγραμματικές συμβάσεις του Σκαραμαγκά, για τον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ, ότι τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο «επιχειρούνται κατά τρόπο νομικά και ουσιαστικά απολύτως αβάσιμο και διαστρεβλωτικό (…) με σκοπό να υπάρξει εκδίκηση, όσων αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που δεν σταματούν στη Siemens».

Το Εφετείο Μονάχου απορρίπτει την έκδοση του Φόλκερ Γιούνγκ

Την ίδια ώρα έφθασε στην εξεταστική επιτροπή έγγραφο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, με το οποίο γνωστοποιείται η απόφαση του Εφετείου τη πόλης, με την οποία απορρίπτεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών του Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς, που διέφυγε στο εξωτερικό από την κατοικία του στην Πάρο.

Το Εφετείο του Μονάχου με την απόφασή του της 24ης Νοεμβρίου 2010 κήρυξε μη επιτρεπτή την έκδοση, γιατί, όπως σημειώνεται, οι πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται ο διωκόμενος, έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή