Διαδήλωση Κινέζων και Θιβετιανών στον Λευκό Οίκο

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 07:48
REUTERS/LARRY DOWNING

A- A A+

Πολλές εκατοντάδες Κινέζοι και Θιβετιανοί διαδήλωσαν χθες Τρίτη έξω από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Χού Ζιντάο έφτανε στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Λιού Τονγκσίνγκ ένας από τους επικεφαλής του Κόμματος για τη Δημοκρατία στην Κίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που ζητούσαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να «νουθετήσει τον Χού» κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών των δύο ηγετών που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

«Ηρθαμε να ζήσουμε στις ΗΠΑ διότι στην Κίνα μας στερούν τα δικαιώματά μας. Θέλουμε η Κίνα να γίνει όπως οι ΗΠΑ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τη γνώμη του», πρόθεσε ο Λιού.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και Θιβετιανοί. Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: "το Θιβέτ θα ελευθερωθεί", ενώ ζητούσαν από τον Ομπάμα να αναφερθεί στο θέμα του Θιβέτ στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πάντως χθες Τρίτη, ότι "το άνοιγμα και η διαφάνεια" είναι βασικά στάδια για τη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

"Η στρατηγική εμπιστοσύνη περνά πρώτα από το άνοιγμα και τη διαφάνεια", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξή της στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

"Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε από έναν διάλογο πολύ ανοιχτό και από την αναζήτηση πεδίων συνεννόησης, ώστε στη συνέχεια να διευθετήσουμε τα σημεία διαφωνίας", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή