Πυρετός διαβουλεύσεων για το πόρισμα της υπόθεσης Siemens

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 15:37
UPD:19:17

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις των μελών της Εξεταστικής που διερευνά την υπόθεση Siemens σε σχέση κυρίως με τα ονόματα που ενδεχομένως θα αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής, που κατατίθεται αύριο.

A- A A+

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις των μελών της Εξεταστικής που διερευνά την υπόθεση Siemens σε σχέση κυρίως με τα ονόματα που ενδεχομένως θα αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής, που κατατίθεται αύριο Πέμπτη.

Η επιτροπή διέκοψε το απόγευμα τη συνεδρίασή της, προκειμένου να συνέλθει εκ νέου την Πέμπτη το πρωί, για την καταληκτική συνεδρίαση πριν την κατάθεση του πορίσματός της.

Η διακοπή σημειώθηκε μετά από την έντονη διαμαρτυρία του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα για όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμφωνούν με τα πραγματικά περιστατικά, διότι υπάρχουν ελλείψεις, με πρόθεση τη συγκάλυψη από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Την έντονη διαμαρτυρία του κ. Τζαβάρα υιοθέτησε και η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία θα άρχιζε και η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών, με αναφορά ονομάτων πρώην υπουργών, ερήμην των εκπροσώπων των δύο κομμάτων και χωρίς να αιτιολογήσουν τη μομφή τους.

«Λυπούμαι για την εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος κατέθεσε προτάσεις και «εισέπραξε παρελκυστική τακτική και άρνηση». Συμπλήρωσε ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

«Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μας», επανέλαβε ο κ. Παφίλης, συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει το δικό του πόρισμα αύριο.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως καταλήγει στην αναγραφή των ονομάτων, αλλά και των αδικημάτων για τα οποία θα ζητηθεί προκαταρκτική επιτροπή, ενώ και η ΝΔ φέρεται να συμφωνεί ότι «δεν μπαίνουν περιορισμοί προσωποληψίας, κομματικής ιδιοτελείας και συμψηφισμών για την εξεύρεση της αλήθειας» και αναμένεται να δώσει και εκείνη προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα ονοματα.

Βέβαιη πρέπει εξάλλου να θεωρείται η καταψήφιση των πραγματικών περιστατικών από τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, γιατί αυτά δεν μπορούν να εξεταστούν εκτός πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Η θέση του, που θα αναφερθεί σε ξεχωριστό πόρισμα, θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Siemens, ενώ για τα περαιτέρω θα προτείνει «συνέχιση της έρευνας για όλους όσοι αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν στην υπογραφή, εκτέλεση και παραλαβή των συμβάσεων με τη Siemens».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τα πραγματικά περιστατικά «μισές αλήθειες» και ατελή την έρευνα της Επιτροπής, αφού δεν προσήλθαν να εξεταστούν πρώην πρωθυπουργοί και ταμίες των κομμάτων. «Η αλήθεια είναι αρετή, αλλά χρειάζεται πολλή τόλμη… Δεν είμαι σίγουρος ότι τη διαθέτουν όλοι», σχολίασε εξάλλου σε δήλωσή του.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι προτείνει για περαιτέρω έρευνα τους Κώστα Σημίτη, Αναστάσιο Μαντέλη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, καταγγέλλοντας παρελκυστική τακτική από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι «γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα, σε σχέση με τα ονόματα, αφού τα περισσότερα είναι θωρακισμένα μέσω της παραγραφής».

Κατά τα άλλα, απάντηση σε όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι μέχρι σήμερα η Βουλή δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα λογαριασμού ενός πολιτικού, έδωσε με ανακοίνωσή της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Από πολλών μηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδίως ζητήσει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Πλην, όμως, για την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία υπήρξε δυσμενής κριτική, ανταπόκριση υπήρξε μόνον από την Τράπεζα Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και τη Βουλή, ενώ τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επίτροπο για τον καταλογισμό.

«Το περισσόν του πονηρού εστί», καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή