Με αποχωρήσεις άρχισε ο διάλογος για την Παιδεία

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 16:50

Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της κκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

A- A A+

Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της κκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

«Η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι χωρίς δογματισμούς ή θα αποτύχει», τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας πως «όλοι έχουμε τεράστιο εθνικό χρέος για την Παιδεία».

Στη μακροσκελή ομιλία της η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί. «Πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα», είπε σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών. Παραδέχθηκε ακόμη ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε, πρόσθεσε όμως ότι η διά βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κάθε ηλικία.

Ο πρωταγωνιστής στην εκπαίδευση –σημείωσε η υπουργός- είναι ο εκπαιδευτικός, αλλά το κέντρο της είναι ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής. Η ανάπτυξη και το εκπαιδευτικό σύστημα -συνέχισε- συνδέονται άρρηκτα, ενώ το όραμα είναι πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις.

«Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους είναι ένα όραμα με το οποίο δεν διαφωνεί κανείς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το όραμα να υλοποιηθεί σε μία δύσκολη εποχή -τη δυσκολότερη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας;», διερωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου και απάντησε: «Ναι μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές».

Υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη χώρα έγιναν σε δύσκολες περιόδους και πως οι εκπαιδευτικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι. «Αλλάζουμε την Παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα, γιατί αλλαγή χωρίς παιδεία δεν γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου κατέθεσε στο Συμβούλιο το σύνολο των πολιτικών και των αλλαγών που ξεκινούν από την αναμόρφωση της δομής του ίδιου του υπουργείου Παιδείας.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.

Πρεμιέρα με αποχωρήσεις

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Έφη Καλαμαρα, «αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου, να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία που ευτελίζει την έννοια του διαλόγου».

«Αρνείται να αποδεχθεί προειλημμένες αποφάσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής που με πρόσχημα την οικονομική κρίση εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ακυρώνει σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις», πρόσθεσε η κ. Καλαμαρά.

Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό το διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας αποχώρησε μόνο από την πρώτη συνεδρίαση, καθώς, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η Συνομοσπονδία εκδηλώνει την συμπαράστασή της στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή