Νέες διαβουλεύσεις εν αναμονή του πορίσματος

Υπόθεση Siemens
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 10:57
UPD:18:30

Το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ, δεν αποκλείεται όμως να παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και αύριο το πρωί.

A- A A+

Συνεχίζονται αμείωτα οι διεργασίες με αντικείμενο τα ονόματα πολιτικών προσώπων που θα αναφέρονται στο πόρισμα για την υπόθεση Siemens, με τα μέλη της εξεταστικής να συνεδριάζουν εκ νέου, μετά τη χθεσινή διακοπή της διαδικασίας, λόγω της αποχώρησης των βουλευτών του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παφίλη και Δ. Παπαδημούλη, που έκαναν λόγο για συγκάλυψη.

Πάντως, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις στα δύο μεγάλα κόμματα, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» τα ονόματα πολιτικών προσώπων, για τα οποία θα ζητηθεί να παραπεμφθούν σε προανακριτική.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται το ενδεχόμενο τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίσουν πολιτικές ευθύνες σε στελέχη και από τους δύο πολιτικούς χώρους, ο αριθμός αυτών όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ, δεν αποκλείεται όμως να παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και αύριο το πρωί.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως καταλήγει στην αναγραφή των ονομάτων, αλλά και των αδικημάτων για τα οποία θα ζητηθεί προκαταρκτική επιτροπή, ενώ και η ΝΔ φέρεται να συμφωνεί ότι «δεν μπαίνουν περιορισμοί προσωποληψίας, κομματικής ιδιοτελείας και συμψηφισμών για την εξεύρεση της αλήθειας» και αναμένεται να δώσει και εκείνη προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα ονοματα.

Βέβαιη πρέπει εξάλλου να θεωρείται η καταψήφιση των πραγματικών περιστατικών από τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, γιατί αυτά δεν μπορούν να εξεταστούν εκτός πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Η θέση του, που θα αναφερθεί σε ξεχωριστό πόρισμα, θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Siemens, ενώ για τα περαιτέρω θα προτείνει «συνέχιση της έρευνας για όλους όσοι αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν στην υπογραφή, εκτέλεση και παραλαβή των συμβάσεων με τη Siemens».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα πως στην υπόθεση της Siemens «λειτουργούν ως ''τακίμια''». «Απ’ ότι φαίνεται, κάποιοι έβαλαν το κομματικό όφελος πάνω από το Εθνικό», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αϊβαλιώτης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε χθες ότι προτείνει για περαιτέρω έρευνα τους Κώστα Σημίτη, Αναστάσιο Μαντέλη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, καταγγέλλοντας παρελκυστική τακτική από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι «γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα, σε σχέση με τα ονόματα, αφού τα περισσότερα είναι θωρακισμένα μέσω της παραγραφής».

Να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ζήτησε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εν όψει της κατάθεσης του πορίσματος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής.

Φ. Κουβέλης: Πόρισμα χωρίς συμψηφισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες

Φ. Κουβέλης: Πόρισμα χωρίς συμψηφισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες

«Ανεξάρτητα από τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει επειδή οδηγεί σε ατιμωρησία, η εξεταστική επιτροπή οφείλει να αποφανθεί με το πόρισμά της χωρίς συμψηφισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν εμποδίζεται από κανέναν νόμο», πρόσθεσε.

Γ. Πεταλωτής: Καμία συγκάλυψη για κανέναν

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην αρχή «όλα στο φως» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, εν όψει και της κατάθεσης του πορίσματος για την υπόθεση Siemens.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και καμία έκπτωση για κανέναν.

«Η ρητή εντολή του Πρωθυπουργού είναι “όλα στο φως”. Να μην υπάρχει καμία έκπτωση για κανέναν. Και σας το λεω αυτό με πλήρη υπευθυνότητα. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία παζαριού», ξεκαθάρισε.

«Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κόσμου ο οποίος πολλές φορές και επειδή έδωσε δικαιώματα και επειδή υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αδικείται σε κάποια ζητήματα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εκεί ακριβώς η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι είναι άξια να βρίσκεται στην ηγετική θέση αυτής της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή