Την προσήλωση της κυβέρνησης στην αρχή «όλα στο φως» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, εν όψει και της κατάθεσης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και κανένας συμψηφισμός για κανέναν.
«Η ρητή εντολή του Πρωθυπουργού είναι “όλα στο φως”. Να μην υπάρχει καμία έκπτωση για κανέναν. Και σας το λεω αυτό με πλήρη υπευθυνότητα. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία παζαριού», ξεκαθάρισε.
«Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κόσμου ο οποίος πολλές φορές και επειδή έδωσε δικαιώματα και επειδή υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αδικείται σε κάποια ζητήματα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εκεί η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι είναι άξια να βρίσκεται στην ηγετική θέση αυτής της χώρας.
Αναφορικά εξάλλου με την μη κλήση των δύο πρώην Πρωθυπουργών από τις εξεταστικές επιτροπές, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αγιοποιημένοι πρωθυπουργοί, πρώην Πρωθυπουργοί, υπουργοί, και πολιτικά πρόσωπα. «Αυτό που λεω είναι ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Οι πολιτικοί έχουν πολύ πιο αυξημένη ευθύνη από τους απλούς πολίτες», σημείωσε.
Σημείωσε επίσης ότι είναι θέμα τιμής του ίδιου του πολιτικού συστήματος «να βγάζει άκρη σε σκανδαλώδεις υποθέσεις» και γι’ αυτό, όπως είπε αντέδρασε έντονα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος «όταν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπεδίου βγήκαν και πανηγύριζαν και μας είπαν ότι θα κάνουν και αγωγές γιατί παραγράφηκαν τα αδικήματά τους».
«Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως πολιτικά πρόσωπα να κρυβόμαστε πίσω από σύντομες παραγραφές που έγιναν με το κλείσιμο της Βουλής και θα έπρεπε να ζητάμε συγνώμη αντί να βγαίνουμε και να πανηγυρίζουμε ότι παραγράφηκαν τα αδικήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικές τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που καταργείται η ειδική παραγραφή που ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα, έτσι ώστε να έχουν πλέον την παραγραφή των απλών πολιτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα υπάρχει ένα δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα ορίζεται μετά από κλήρωση ανωτάτων δικαστών και το οποίο θα κάνει ένα «φιλτράρισμα», έτσι ώστε «να μην πηγαίνουμε σε προανακριτικές μόνο με τις γνωστές πλειοψηφίες της Βουλής και για πολιτικούς λόγους».
Σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών, μια ειδική διαδικασία για τους υπουργούς», πρόσθεσε, κι αυτό, όπως είπε, είναι αναγκαίο να υπάρχει αφού πρέπει ο πολιτικός κόσμος-όχι συνολικά αλλά όταν οι πολιτικοί ασκούν τα καθήκοντά τους – να προστατευτεί.