Σε αναζήτηση νέων βάσεων συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνα

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 17:14
UPD:17:35

A- A A+

Η διακήρυξη της βούλησης των δύο χωρών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, η υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντά τον Χου Ζιντάο για όγδοη φορά σε διάστημα δύο ετών και συμμετείχε μαζί του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και θα απαλλαγούν από τα «παλιά στερεότυπα».

Ο Χου Ζιντάο δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, θα αντιμετωπίσει σε βάση ισοτιμίας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χαιρέτισε το «πολλά υποσχόμενο μέλλον» στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Από τις επαφές των δύο ανδρών δεν έλειψαν και τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητεί «επανεκτίμηση» του θέματος. Χαιρέτισε, ωστόσο, «την αυξανόμενη ευελιξία στο θέμα των ισοτιμιών» και τη διάθεση του Πεκίνου να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η χώρα του αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε οπ Χου Ζιντάο, παραδεχόμενος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι «υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμευόμενος για τη βελτίωση της κατάστασης.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Ζιντάο τις αμερικανικές θέσεις «για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι».

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον Κινέζο ομόλογό του για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

Ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση «διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα για την επίλυση των διαφορών, διαφυλάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα του θιβετιανού λαού», τη στιγμή που εκατοντάδες Θιβετιανοί διαδήλωναν έξω από τον λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης από κοινού στα σημεία συμφωνίας, ειδικότερα ως προς τα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργασθούν. Ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασισθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.

Κατά τη διάρκεια της πρόποσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Χου Ζιντάο δήλωσε εξάλλου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέχουν σήμερα περισσότερες προκλήσεις και ευθύνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή