Σκηνές από έναν τοξικό γάμο

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 19:51

A- A A+

Ολη αυτή η ιστορία με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τη Σάρα Πέιλιν, μετά την τραγωδία στην Τούσον, φάνηκε να είναι όχι τόσο ένα επεισόδιο της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας όσο μια σκηνή από έναν τοξικό γάμο. Ο Τύπος και η Σάρα Πέιλιν είχαν κακή σχέση από την αρχή, με τον καιρό όμως η αμοιβαία αντιπάθειά τους εξελίχθηκε σε αμοιβαία εξάρτηση: δεν μπορούν μαζί, δεν μπορούν και χώρια.

Όπως γράφει ο Ross Douthat στο σημερινό φύλλο της Χέραλντ Τρίμπιουν, τα μέσα ενημέρωσης είναι άδικα και εχθρικά απέναντι στην πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας, χωρίς αυτό να τα εμποδίζει να παρακολουθούν κάθε της κίνηση μ' ένα ενδιαφέρον που ελάχιστα διαφέρει από την εμμονή. Ειδικά το MSNBC θα έπρεπε να αλλάξει το όνομά του και να το κάνει «Με την Πέιλιν, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».

Όταν οι αναλυτές δεν την καταγγέλλουν, ασχολούνται με το να οικοδομούν τον θρύλο της: διογκώνουν το πολιτικό της δαιμόνιο, εγκωμιάζουν μέχρις υπερβολής την επικοινωνιακή της στρατηγική, καλύπτουν κάθε μήνυμά της στο twitter και φτιάχνουν απίθανα σενάρια για το πώς θα κυβερνήσει την Αμερική μετά το 2012.

Η ίδια η Πέιλιν λέει ότι περιφρονεί τα μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία, όμως, είναι το οξυγόνο της. Υποτίθεται ότι μισεί την παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, αλλά η οικογένειά της εμφανίζεται διαρκώς σε διάφορα τηλεοπτικά ριάλιτι. Υποστηρίζει ότι η πολιτική τάξη τής είναι αδιάφορη, αλλά δεν παραλείπει να απαντήσει σε κάθε της πρόκληση. Οι δηλώσεις της, από τα «αποσπάσματα θανάτου» μέχρι τον «λίβελλο θανάτου», είναι σχεδιασμένες ώστε να τυγχάνουν της μέγιστης δυνατής προβολής και να προκαλούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και με τον λογαριασμό της στο twitter.

Επειδή το θέαμα είναι θλιβερό, ο αρθρογράφος της Χέραλντ Τρίμπιουν έχει να κάνει στα δύο μέρη από μία πρόταση.

Προς τα μίντια: καλύψτε τις δραστηριότητες της Σάρα Πέιλιν αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ, αλλά σταματήστε να υπαινίσσεστε ότι είναι η σημαντικότερη συντηρητική πολιτικός στην Αμερική και ότι είναι φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Δεν είναι.

Προς την Πέιλιν: αν κάποτε ήσασταν πολιτικός (το θυμάστε;), σιγά-σιγά γίνεστε η καρικατούρα που οι αντίπαλοί σας πάντα ήθελαν να σας κάνουν. Κάντε λοιπόν ένα διάλειμμα από το iPad, το Fox News και το Facebook και κοιτάξτε τον πραγματικό κόσμο. Θα σας κάνει καλό.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή