Ολλανδία: Διαδήλωση φοιτητών κατά των περικοπών στην παιδεία

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 19:09
A- A A+

Χιλιάδες φοιτητές - 11.000 σύμφωνα με την αστυνομία ή 20.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές- διαδήλωσαν σήμερα στη Χάγη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ολλανδικής κυβέρνησης στην παιδεία.

«Την κυβέρνηση που δηλώνει ότι η εκπαίδευση δεν είναι ακόμη αρκετά καλή και μετά την κάνει χειρότερη, δεν την καταλαβαίνω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων (VSNU), Σάιμπολε Νόορντα, μιλώντας στους φοιτητές σε ένα πάρκο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η ολλανδική κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει 370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2012, ζητώντας από τους φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους να πληρώνουν 3.000 ευρώ κάθε χρόνο για την εγγραφή τους. Το ποσό της εγγραφής ανέρχεται κανονικά σε 1.672 ευρώ.

Το μέτρο αφορά τους φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια τις τριετείς σπουδές ή όσους δεν ολοκληρώνουν μέσα σε δύο χρόνια τη μονοετή φοίτησή τους, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Γιομπ Σλοκ.

Σύμφωνα με τη VSNU τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταβάλουν ετησίως στην κυβέρνηση 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που καθυστερεί να αποκτήσει πτυχίο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή