Τεταμένη η κατάσταση στην Αλβανία

Τέσσερις οι νεκροί στις χθεσινές διαδηλώσεις
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 10:43
UPD:23/01/2011 10:07
A- A A+

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις της Παρασκευής στα Τίρανα, που στοίχισαν τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων. Δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Το Σάββατο, την οποία η αντιπολίτευση κήρυξε μέρα πένθους, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές, μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, και άναψαν κεριά.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μπερίσα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός κατηγόρησε για τα επεισόδια τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα και άφησε να εννοηθεί ότι οι νεκροί σκοτώθηκαν απίο πυρά που προήλθαν μέσα στους διαδηλωτές. «Οι πρώτες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν πως οι νεκροί πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση και από όπλα που δεν ανήκουν ούτε στις δυνάμεις της αστυνομίας, ούτε της εθνικής φρουράς», είπε.

«Η Αλβανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε θα βρεθεί. Αλλά τα σενάρια της βίας δεν θα τα ανεχτούμε. Τα νόθα παιδιά των Μπεν Αλι της Αλβανίας έφτιαξαν σενάρια σαν της Τυνησίας για εσάς πολίτες της Αλβανίας», δήλωσε ο Μπερίσα, συγκρίνοντας τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές με τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας.

Παράλληλα, ο αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν την προσεχή Τετάρτη στα Τίρανα «κατά της βίας».

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι άρχισε τις έρευνες για τη διαλεύκανση όλων των χθεσινών γεγονότων.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, που ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωση τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή