Φορτισμένο το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία

Εξι εντάλματα για τους θανάτους των διαδηλωτών
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 19:02

A- A A+

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην Αλβανία μετά τα προχθεσινά αιματηρά επεισόδια στο κέντρο των Τιράνων, με εκατέρωθεν βολές μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, κηδεύτηκαν στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι οι δύο, εκ των συνολικά τριών νεκρών διαδηλωτών στις συμπλοκές της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για έξι ανώτατους αξιωματικούς, έπειτα από τη μετάδοση εικόνων από τηλεοπτικούς σταθμούς, που έδειχναν μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών.

Οι έξι άντρες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μεσίλα Ντόλα κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα της Αλβανίας, Ίνα Ράμα, ως συνεργάτρια «της απόπειρας του πραξικοπήματος».

«Η γενική εισαγγελέας πέταξε τη "μάσκα" της και απέδειξε ότι είναι μέλος του προμελετημένου σχεδίου πραξικοπήματος, υπογράφοντας τα εντάλματα συλλήψεως (των έξι ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας), σε μια άνευ προηγουμένου πράξη για τους έξι αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, που ηρωικά προστάτευσαν τους θεσμούς και τον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς να προηγηθούν έρευνες», ανέφερε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, από το Φιέρι, κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη Παρασκευή, να οργανώσουν άλλη, μεγαλύτερη συγκέντρωση μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα, με αίτημα να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή