Νέα αποχώρηση των κατηγορουμένων στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 10:34
UPD:11:01

Αποχώρησαν εκ νέου από το εδώλιο οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι ανακάλεσαν και τις εντολές προς τους συνηγόρους τους, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα απέχουν του συσσιτίου.

A- A A+

Αποχώρησαν εκ νέου από το εδώλιο οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι ανακάλεσαν και τις εντολές προς τους συνηγόρους τους, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα απέχουν του συσσιτίου. Επιπρόσθετα, με δήλωσή τους στο δικαστήριο, προανήγγειλαν ότι αν προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Με τη στάση τους αυτή, οι κατηγορούμενοι αντιδρούν στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο διεξαγωγής της δίκης, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στη δήλωση των έξι κρατούμενων κατηγορουμένων που ανέγνωσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης -με την οποία συντάσσονται κατά δήλωσή τους και οι τρεις κατηγορούμενοι που έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι- αναφέρεται: «Είμαστε ανυποχώρητοι για την παρακράτηση των στοιχείων των συντρόφων μας».

Ο κ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για κατασταλτικό χαρακτήρα του μέτρου και υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι θέλουν να μεταφέρουν τη φωνή τους έξω από τα τείχη της φυλακής.

Στη δήλωση γίνεται επίσης αναφορά και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική». «Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης. Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως υπογράμμισε η κ. Κούρτοβικ, πρόκειται περί ατοπήματος, ενώ και η πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε τη δημοσιοποιήση αυτών των στοιχείων «ασχήμια».

Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προς τα κρατητήρια, δεκάδες φίλοι τους φώναζαν συνθήματα ενώ πολλοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές τους φώναζαν "γερά, γερά, περήφανοι και δυνατοί".

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη διαδικασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή