Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Δεν υπήρξε έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.
Όπως είπε ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα, διότι το άρθρο 86 του συντάγματος έχει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τον όποιον εκτελεστικό νόμο. «Είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα η ρύθμιση που προωθεί το νομοσχέδιο. Η ουσιαστική αλλαγή του νόμου, προϋποθέτει αναθεώρηση του συντάγματος και η σχετική διαδικασία πρέπει να κινηθεί αμέσως», υπογράμμισε, γιατί όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος πρέπει να γίνεται και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
Όσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens, o κ. Κουβέλης εκτίμησε πως δεν υπήρξε ενδελεχής και σε βάθος έλεγχος για να διακριβωθεί η αλήθεια και να αναδειχτούν οι ευθύνες και αντ' αυτού -σημείωσε- κυριάρχησαν ο συμψηφισμός και η πολιτική σκοπιμότητα, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στο να μην υπάρξει έρευνα σε βάθος.
«Δεν υπήρξε ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αναφορικά με όντως υπαρκτές μαρτυρίες και καταγγελίες», υποστήριξε και «ο πλημμελής αυτός έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και τη σκοπιμότητα που εμφιλοχώρησε. Αναδεικνύεται έτσι η πλήρης απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».
Καταλήγοντας ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, να εγείρει αγωγές αποζημίωσης όχι μόνο για τα ποσά που δόθηκαν ως «δώρο», αλλά και για τη συνολική ζημία που υπέστη το δημόσιο από τη Siemens.