Εν αναμονή του πορίσματος για τη Siemens

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 13:52
UPD:15:17

Παραδίδεται το απόγευμα –μετά από πολυήμερη πολιτική αντιπαράθεση και καταγγελίες για συγκάλυψη- στον πρόεδρο της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

A- A A+

Παραδίδεται το απόγευμα –μετά από πολυήμερη πολιτική αντιπαράθεση και καταγγελίες για συγκάλυψη- στον πρόεδρο της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Σύμφωνα με τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου.

Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Τα κόμματα της Αριστεράς αναμένεται να ταχθούν και επίσημα υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο έως σήμερα δεν έχουν κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και με συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του δημοσίου και από την υπόθεση της Siemens, η οποία και ταλανίζει τη χώρα μας και την έχει ζημιώσει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σημείωσε δε ότι είναι ισχυρή η βούληση της κυβέρνησης να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο, να υπάρχει αποκατάσταση της όποιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου και ότι αυτή θα εκδηλωθεί με συγκεκριμένες πράξεις, σύντομα.

Για πορίσματα-παρωδία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ (και μέλος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής), Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η κοινωνική απαξία που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία σχετικά την βάση των πορισμάτων των μεγάλων κομμάτων αυξάνει την ευθύνη μας να πούμε τα ουσιαστικά και πραγματικά περιστατικά σε αντιδιαστολή με αυτά που περιγράφονται στο πολυσέλιδο -και ως εκ τούτου δυσανάγνωστο - πόρισμα της πλειοψηφίας», τονίζει ο κ. Αϊβαλιώτης.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «ο ΛΑ.Ο.Σ, με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, εξηγεί πώς μια προσδοκία μετετράπη- με την ευθύνη των εγκλωβισμένων στην υπόθεση Siemens - σε παρωδία...».

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Καρατζαφέρης ζητεί με επιστολή του προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου «το Δημόσιο να αποζημιωθεί για την τεράστια οικονομική ζημία εξ' αιτίας των πρακτικών λαδώματος που εφάρμοζε η SIEMENS» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925296 .

Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα fm για το ζήτημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης εκτίμησε πως δεν υπήρξε ενδελεχής και σε βάθος έλεγχος για να διακριβωθεί η αλήθεια και να αναδειχτούν οι ευθύνες και αντ' αυτού -σημείωσε- κυριάρχησαν ο συμψηφισμός και η πολιτική σκοπιμότητα, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στο να μην υπάρξει έρευνα σε βάθος.

«Δεν υπήρξε ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αναφορικά με όντως υπαρκτές μαρτυρίες και καταγγελίες», υποστήριξε και «ο πλημμελής αυτός έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και τη σκοπιμότητα που εμφιλοχώρησε. Αναδεικνύεται έτσι η πλήρης απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή