Γ. Παπανδρέου: Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει

«Να δώσουμε όλοι τη μάχη για την Ελλάδα»
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 18:42
UPD:23:21

Εκκληση για συστράτευση «στη μεγάλη εθνική προσπάθεια» να αλλάξουμε την Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

A- A A+

Εκκληση για συστράτευση «στη μεγάλη εθνική προσπάθεια» να αλλάξουμε την Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα (μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ), αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να κατασκευάσουμε επίπλαστες αντιπαλότητες...Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι μας μια γροθιά με ένα νέο γνήσιο πατριωτισμό να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα».

«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα ... Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις. Είναι η ώρα της ενότητας του λαού. Ο νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα πανεπιστήμια, τις ΜμΕ, να συμβάλουμε στην εξάλειψη της φτώχειας, να χτυπήσουμε τη διαφθορά ... Καλώ όλους να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα».

Νέα μηνύματα στην Αγκυρα

Εστιάζοντας στα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Αγκυρα για το καθεστώς το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή της πορεία.

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, καλώντας όσους διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική να πουν ποια πολιτική προτείνουν.

«Κάποιοι βιάστηκαν να ασκήσουν προκαταταβολικά δριμεία κριτική», σημείωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ. «Δεν έχω καμία φοβία να μιλήσω σε οποιοδήποτε ακροατήριο. Γιατί όταν έχεις ισχυρές θέσεις δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς. Είπα ότι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά και ότι απειλές πολέμου δεν συμβάλλουν στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Διεμήνυσε δε ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», ενώ επεσήμανε πως πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.

Για το Κυπριακό επανέλαβε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει ούτε εισβολή ούτε κατοχή και τόνισε πως η ώρα για λύση είναι τώρα. Σημείωσε για άλλη μία φορά πως ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να οδηγήσει σε λύση, όμως χρειάζεται και αξιόπιστο συνομιλητή.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν καθοριστική σημασία για τις σχέσεις με την Ελλάδα και το αντίστροφο» και επανέλαβε ότι το μέλλον της γείτονοας είναι στην Ευρώπη αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη.

Για το Σκοπιανό, δήλωσε απαισιόξος σχετικά με την προοπτική άμεσης διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας, επισημαίνοντας πως η ΠΓΔΜ διστάζει να ανταποκριθεί στη συμβιβαστική πρόταση της Ελλάδας για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο κ. Παπανδρέου συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ' όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντ. Σαμαράς: Να θεσπίσουμε την ΑΟΖ

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις κόκκινες γραμμές τις εθνικής μας πολιτικής. Ζήτησε ακόμη άνοιγμα προς τη Ρωσία, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση πως ξέχασε το στρατηγικό άνοιγμα που της παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας, τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και μετά να την οριοθετήσουμε με όσες χώρες έχουν επικάλυψη με εμάς και επιθυμούν να το κάνουν. Σημείωσε μάλιστα πως όταν την οριοθετήσουμε θα είναι ευκολότερο να ρυθμίσουμε το ίδιο το ζήτημα με την Τουρκία.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας, τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ σημείωσε πως την ώρα που βρισκόταν ο Πρωθυπουργός στην Τουρκία τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας.

Όπως υπογράμμισε, τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε μια ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλού επιπέδου περίπου κάθε τρεις εβδομάδες αλλά δεν έχουμε μείωση αλλά κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. «Από την πολύ ελληνοτουρκική φιλία σε λίγο θα αγναντεύουμε από το Φάληρο τα τουρκικά πλοία και θα τους κουνάμε το μαντήλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα». Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει.

Κάλεσε παράλληλα τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο Ανάν σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου το υποστήριξε παρουσιάζοντάς το ως μονόδρομο, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε τον «εκβιασμό», ο κυπριακός ελληνισμός το καταψήφισε και η Κύπρος, όπως είπε. ούτε καταστράφηκε ούτε έμεινε εκτός Ευρώπης. Είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο Ανάν και σε κάθε μονόδρομο, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι με τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στο Βουκουρέστι μπήκαν οι κόκκινες γραμμές στο Σκοπιανό και η Ελλάδα δεν απομονώθηκε.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως όταν ο Πρωθυπουργός μιλά για πολυμερή και πολυδιάσταση πολιτική εννοεί τις εμπορικές συμφωνίες, που θέλει να κάνει με την Τουρκία, την Κίνα, τις Ινδίες, τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, την Βριζιλία για να εξασφαλίσει μερίδιο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δρουν στην Ελλάδα.

«Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια, κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, αλλά έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα».

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε το χρέος. «Δεν είναι προσωπική του επιλογή. Την ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε πως η υφαλοκρυπίδα φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνον των διεθνών υδάτων του Αιγαίου άρα το υπόλοιπο το αφήνει στο χώρο των λεγόμενων γκρίζων ζωνών», σημείωσε προς τον πρωθυπουργό.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεχόμεθα παθητικά τα θέματα που βάζει η Τουρκία

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε να μην χάνει άλλο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει.

Πρότεινε ακόμη επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι πιο πολυσυλλεκτική, ενώ απέδωσε ατολμία στην κυβέρνηση.

Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για λάθη πολλών δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική αλλά και για δικαίωση των θέσεων του κόμματος του. «Με ευχάριστη έκπληξη άκουσα την εμπεριστατωμένη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να κινείται στον ίδιο άξονα του ΛΑΟΣ».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υποστήριξε ότι «δεχόμεθα παθητικά τα θέματα που βάζει η Τουρκία. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε εμείς τη πολιτική τροχιά των πραγμάτων και όχι να αφήνουμε την Τουρκία να ηγεμονεύει».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν τα κόμματα όλη την αλήθεια για τα όσα συζητάει η κυβέρνηση με την Τουρκία και ζήτησε να γίνει ενημέρωση γιατί, όπως είπε, «πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά για τα εξωτερικά θέματα».

Βολές Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό

Boλές κατά του Πρωθυπουργού για «προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατ’ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από τη «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το πρόβλημα δεν είναι αν συζητάτε με τη Τουρκία ή αν συζητάτε μυστικά. Το πρόβλημα είναι αν έχετε στόχο και ποιος, ποια διαδικασία πολιτική, νομιμοποιεί το στόχο αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Αιτιολογώντας την άποψή του αναφέρθηκε στο «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη» για να σημειώσει: «Δεν του έφτανε του Καστελόριζου που έγινε η καρτ ποστάλ της εισβολής του ΔΝΤ στην χώρα, του έτυχε τώρα να είναι πρωταγωνιστής και στο θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών». Όπως σημείωσε, σε αυτό το θέμα τριβής και διαφωνίας με την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτεται το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου - όπως τόνισε - να καταδειχθεί «το έλλειμμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εθνικής στρατηγικής», έθεσε τα ερωτήματα:

- Γιατί η Τουρκία, μπορεί και παίρνει πρωτοβουλίες και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και οριοθετεί ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, στα βόρεια σύνορά της και η Ελλάδα δεν το κάνει στο Ιόνιο, Δυτικά;

- Γιατί η Αλβανία, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ τους, μονομερώς την ακυρώνει, με προσφυγή στο Συνταγματικό της δικαστήριο που στήριξε ο κος Ράμα και η κυβέρνησή δεν αντέδρασε;

- Τι γίνεται στο θέμα της Γαύδου; Γιατί δεν προχωράμε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη, που να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα της Γαύδου;

- Έχει διδαχτεί κάτι η ελληνική εξωτερική πολιτική από τη μεθοδική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα;

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι συνάπτει άριστες σχέσεις μόνο με μία χώρα, το Ισραήλ και απαξιώνει μια σχέση δεκαετιών με τον αραβικό κόσμο, τον οποίο στρέφει εναντίον μας «στο όνομα ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος για το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει κανένα επίσημο στοιχείο» και στο όνομα του fast track.

Για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του "ότι πίσω από το κλίμα για την πετρελαιοθάλασσα του Αιγαίου, κρύβεται η σκοπιμότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στη προοπτική σωτηρίας της χώρας από τα πετροδολάρια που θα μοιραστούμε με τους γείτονες».

Μάλιστα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική αυτή την ξαφνική ανακάλυψη» και σημείωσε ότι επί 15 χρόνια υπήρξε «συνειδητή απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων».

Ζήτησε, εξάλλου, να πληροφορηθεί ποιο μοντέλο θα επιλεγεί για την εξόρυξη, αναφέροντας πως αυτό που επελέγη στον Πρίνο δεν συμφέρει καθόλου τον λαό μας.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να βγει το διπλωματικό σώμα από την καραντίνα, και τόνισε πως απαιτείται ριζικός επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή