Πολιτική σύγκρουση για ζητήματα διαφάνειας

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 21:48
UPD:25/01/2011 12:18

Αντιπαράθεση για τα ζητήματα διαφάνειας πυροδότησε η πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον έλεγχο πόθεν έσχες βουλευτών που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974, στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

A- A A+

Αντιπαράθεση για τα ζητήματα διαφάνειας πυροδότησε η πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον έλεγχο πόθεν έσχες βουλευτών που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974, στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εύκολη την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας πως ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταθέσει προτάσεις για το θέμα του πόθεν έσχες και κάλεσε τη ΝΔ να τις στηρίξει: «Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Η μεγάλη διαφορά δεν είναι η χρονική περίοδος, είναι να είναι ανεξάρτητη του Κοινοβουλίου η αρχή που διερευνά το πόθεν έσχες. Πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους δικαστές».

Στη συνέχεια έβαλε κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πάτε γυρεύοντας όταν μιλάτε για το θέμα της διαφάνειας. Τι κάνατε πεντέμισι χρόνια; Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε διαφανεια στο δημόσιο, αρνηθήκατε θεσμικές αλλάγες, αρνηθήκατε εξεταστικές επιτροπές» σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση Καραμανλή για καταστροφική απογραφή στην οικονομία, προσθέτοντας πως από την απογραφή πήγε στην παραγραφή: «Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να διαγράψετε πιθανά αδικήματα που είχαν διαπραχθεί».

Με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, διαβεβαίωσε πως η σημερινή κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθωριο για τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης που σκιάζει το δημόσιο βίο και καταφέρθηκε και πάλι κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστηρίζοντας πως διέπραξε συνταγματικό πραξικόπημα νοθεύοντας, όπως ανέφερε, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αφού σημείωσε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ανάπτυξη στη χώρα ήταν η αδιαφάνεια, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτοι στην εμπέδωση κανόνων και λειτουργίας διαφάνειας.

Κατά την πρωτολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πρότεινε να γίνει έλεγχος στο πόθεν έσχες από τη Δικαιοσύνη όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974.

«Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πώς μπήκαν στην πολιτική, πώς προχώρησαν και πώς βγήκαν», τόνισε.

Αντ. Σαμαράς: H δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ασυνέπεια στα θέματα αντιμετώπισης της πολιτικής διαφθοράς.

«Η μόνη σας συνέπεια είναι η ασυνέπειά σας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει».

Αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε νωρίτερα για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπουργών υπογράμμισε: «εμείς θέλουμε μόνο δικαστές για την έρευνα».

Επιτέθηκε δε στον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι αθετεί συμφωνίες, όπως η δέσμευση στην συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαφάνεια μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Για την υπόθεση Βατοπεδίουο ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ήξερε ότι τα αδικήματα ήταν παραγεγραμμένα. «Θα προχωρήσετε σε προανακριτική και για την Siemens με παραγεγραμμένα αδικήματα; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύετε, δεν θα προχωρήσετε τότε γιατί τον κοροϊδεύετε τόσον καιρό ή μήπως θα περιορίσετε την έρευνα στην περίοδο 2007-2009; Έχετε μπει σε αδιέξοδο για το θέμα».

Γ. Καρατζαφέρης: Μην δίνετε τους πολιτικούς βορρά στους δικαστικούς

Κατηγορηματικά αντίθετος στον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών από ειδική επιτροπή δικαστικών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη δευτερολογία του, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να δεσμευτούν ότι θα γίνει έλεγχος στα ταμεία των κομμάτων για το «μαύρο» χρήμα στην υπόθεση Siemens, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει το κόμμα του στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Μην δίνετε τους πολιτικούς βορρά στους δικαστικούς. Θα εγκληματήσετε. Είναι έγκλημα μεγάλο. Θα τους δώστε την ευκαιρία του ρεβανσισμού. Σοβαρευτείτε. Αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός», τόνισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό των δύο κομμάτων που, όπως είπε, ως εκκρεμές πάνε από το ένα άκρο που ήταν η παραγραφή των πολιτικών αδικημάτων στο άλλο άκρο, προτείνοντας έλεγχο των κωδικών τους από δικαστικούς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών. Όμως, όπως είπε, αυτό μπορεί να το κάνουν τα ίδια τα κόμματα.

Αλ. Τσίπρας: Μην κοκορομαχείτε, δεν πείθετε

«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας «να μιλούν τα δύο κόμματα για διαφάνεια και προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τη διαφθορά» αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens.

«Είσαστε τα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο να μην μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον νόμο περί ''προστασίας'' των υπουργών στην ουσία» σημείωσε απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κατηγόρησε ακόμη τα δύο κόμμαρα ότι ενώ παρέκαμψαν το μεγαλύτερο ζήτημα με τα κομματικά ταμεία θέλουν να αποδείξουν πως βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο. «Μην κοκορομαχείτε, δεν πείθετε», συμπλήρωσε.

«Εσείς μιλάτε για διαφάνεια που πρωτοστατήσατε στο να μετατραπεί σε φιάσκο και πλυντήριο των ευθυνών σας το σκάνδαλο της Siemens;» διερωτήθηκε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή