Χρ. Παπουτσής: Αποκλειστική ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών η προστασία του ασύλου

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 16:13
UPD:16:22
A- A A+

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, απαντώντας στις επικρίσεις για μη επέμβαση της αστυνομίας σχετικά με την κατάληψη της Νομικής.

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

«Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών», τόνισε ο κ. Παπουτσής ότι η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν ζητηθεί η συνδρομή των εισαγγελικών αρχών.

«Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακής κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι «το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του Κράτους».

«Η Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, το καθένα στο χώρο ευθύνης του, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών», κατέληξε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Οθωνα, ο οποίος επεσήμανε ότι «το χρονόμετρο καταμέτρησης ενδεχόμενης ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών θα αρχίσει να τρέχει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας θα παράσχει τη σχετική άδεια κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών».

Μέχρι τότε υπάρχει ακόμα χρόνος κάποιοι να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων, υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο θέμα, η υφυπουργός Εργασίας Αννα Νταλάρα σημείωσε ότι σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ίδια, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Ανδρέα Τάκη, αντιπροσωπεία του Φόρουμ Μεταναστών, κατέστησε σαφές ότι «αποκλείεται η νομιμοποίηση - και δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε σκέψη μαζικής νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών - και ότι ίσα - ίσα αυτή η απαίτηση υπονομεύει και χαλάει κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη των νομίμων μεταναστών και την προστασία αυτών που την δικαιούνται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή