Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου για την κατάληψη της Νομικής

«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 20:52
UPD:09/03/2011 13:28
A- A A+

Εντολή να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες.

Τα παραπάνω μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης ότι η ΕΛΑΣ τη «μόνη όχληση» που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

Στο περιθώριο της ίδιας δεξίωσης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε ποτέ απάντηση απ΄την κυβέρνηση. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για «κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξεταστεί». Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πάντως τόνισε οτι ο υπάρχων νόμος που ψηφίστηκε επί ΝΔ προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την άρση του ασύλου και αυτούς ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για δυσάρεστο γεγονός που «δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος» έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Μπαλάκι» ευθυνών

«Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας: «Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν».

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές «να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

«Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι 230 μετανάστες έχουν εγκατασταθεί σε χώρο της Νομικής Σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας, ενώ ακόμη 50 έχουν καταλάβει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση υποστηρίζεται και οργανώθηκε από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, το ∆ίκτυο και την ΑΡ.Εν (του κομματικού βραχίωνα της νεολαίας Συνασπισμού στα πανεπιστήμια).

Οι μετανάστες που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από αραβόφωνες χώρες της Βόρειας Αφρικής, σκληραίνουν τη στάση τους, ξεκινώντας από σήμερα απεργία πείνας. Τη χαρακτηρίζουν μάλιστα «ιστορικό γεγονός», καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

Χρ. Παπουτσής: Αποκλειστική ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών η προστασία του ασύλου

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, απαντώντας στις επικρίσεις για μη επέμβαση της αστυνομίας σχετικά με την κατάληψη της Νομικής http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925974 .

«Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών», τόνισε ο κ. Παπουτσής ότι η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν ζητηθεί η συνδρομή των εισαγγελικών αρχών.

«Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Θ. Πελεγρίνης: Η Πολιτεία δεν φρόντισε να αποτρέψει το αδιέξοδο

Αμεση ήταν η απάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη που τόνισε ότι «βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι σε ενα ευνομούμενο κράτος, αλλα προέχει η διασφαλιση του δημοσιου συμφεροντος, για το οποίο η πρυτανική αρχή αγωνίζεται».

«Είναι εύκολο να επιρρίπτει κανείς ευθύνες απο δω κι απο εκει. Βέβαια ειναι η Πολιτεια και το υπουργειο Προστασιας του Πολιτη, όμως που δεν φροντισε, ως οφειλε, να ενεργησει ετσι, ωστε να αποτρεψει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση απο την οποία το Πανεπιστήμιο θα βγει αλώβητο».

Παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε πως η αστυνομία ουδέποτε έλαβε επίσημο αίτημα για την προστασία των κτηριακών εγκαταστάστων της Νομικής. Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε δική του παρέμβαση στο δελτίο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τον διέψευσε, επισημαίνοντας ότι είχε ενημερωθεί η Αστυνομία πως υπάρχει κίνδυνος κατάληψης της Σχολής.

Τελεσίγραφο από το ΥΠΕΣ

Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα» έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

«Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο κάνει λόγο για «ακραίο αίτημα γενικής νομιμοποίησης των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα» και καταγγέλλει ότι η «αυθαίρετη ενέργεια» έγινε με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι τελευταίες τέτοιες νομιμοποιήσεις διενεργήθηκαν το 2005 και το 2007 από τη προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας μαζικά και αδιακρίτως, όπως υποστηρίζει, νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

«Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

ΝΔ: Παραλυσία της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Φωτεινή Πιπιλή κάνει λόγο για απόπειρα επιβολής ακραίων καταστάσεων από μειοψηφίες, ενώ παράλληλα επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη μεταναστευτική πολιτική, μιλώντας για παραλυσία.

Όπως επισημαίνει, η κατάληψη πανεπιστημιακού ιδρύματος καταστρατηγεί κάθε έννοια έννομης τάξης και εύρυθμης λειτουργίας της Πολιτείας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια:

α) στη δημιουργία αντιδράσεων που ως αποτέλεσμα θα έχουν την απομάκρυνση της Ελληνικής Κοινωνίας από τις αρχές του ανθρωπισμού

β)στην όξυνση των αντιθέσεων και στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής που συμπεριλαμβάνει και τους νόμιμους μετανάστες που εργάζονται, δημιουργούν και προσφέρουν στη χώρα.

ΚΚΕ: Εκθέτουν τους μετανάστες στη συκοφάντηση

«Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται», εκτιμά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θέμα.

«Ταυτόχρονα», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις».

Όπως εκτιμά ο Περισσός, η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου.

«Οι μετανάστες - πρόσφυγες που βρίσκονται στο κτήριο της Νομικής και συνολικά στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες είναι σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και όμηροι ενός απάνθρωπου νομικού καθεστώτος που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάτες γης, μαύρης εργασίας που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Αλλοι, θύματα πολέμου και διώξεων δικαιούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως την ευθύνη έχει η κυβέρνηση που «πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ καλεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργηση του.

Γ.Καρατζαφέρης: Δεν πάει άλλο με τους μετανάστες

Η κατάσταση με τους μετανάστες δεν πάει άλλο, πρέπει να τολμήσουμε να βρούμε τρόπο για να τους διώξουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή την κατάληψη του χώρου της Νομικής από δεκάδες μετανάστες.

«Έχουμε μία εισβολή μέσα στο πανεπιστήμιο. Οι εισβολείς-μετανάστες έκαναν επίδειξη ισχύος και δυνάμεων»,παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας την πρωινή εκπομπή του Mega, και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει επιτέλους σοβαρότητα και να βρει τον τρόπο και την απαιτούμενη διαδικασία για «να τους πετάξει έξω σήμερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπογράμμισε ότι το καθεστώς που ισχύει για το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα, δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ζητώντας από τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Πρέπει να δείξουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε “ξέφραγο αμπέλι” σαν χώρα. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι είμαστε μία οργανωμένη χώρα. Δεν μπορεί να είμαστε η “χώρα της ταλαιπωρίας”. Να τολμήσουμε να βρούμε τρόπο για να τους διώξουμε. Δεν αντέχει η χώρα μας το βάρος 2 εκατ. μεταναστών. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Το συνειδητοποιούν αυτό τώρα πλέον όλοι οι Έλληνες. Δεν έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία Δουβλίνο II. Όταν ισχυριζόμουν και μίλαγα για αυτά τα θέματα με έλεγαν “φασίστα και ρατσιστή“. Τώρα όλοι τους υιοθετούν τις θέσεις μας. Στέλνουμε το λάθος μήνυμα. Δείχνουμε με τις πράξεις μας και την ατολμία μας, ότι είμαστε η χώρα όπου ο κάθε απελπισμένος βρίσκει άσυλο. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να συζητήσουμε με τον ΟΗΕ για να αποφασίσουμε τι μέτρα θα λάβουμε», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για το φράχτη στον Έβρο εκτίμησε : «Αργήσαμε να κτίσουμε τον φράκτη. Έπρεπε να τον είχαμε φτιάξει πριν 20 χρόνια. Καθυστερήσαμε πολύ. Το αναγνωρίζουν τώρα σχεδόν όλα τα κόμματα».

«Η λύση που προτείνουμε είναι η ποσόστωση. Απλά και ξεκάθαρα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ οι βουλευτές του κόμματος, Αθανάσιος Πλεύρης και Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα της Νομικής ρος τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΣΥΝ: Ας μην ψάχνουν για υποκινητές

Για ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών κάνει λόγο ο Συνασπισμός, καλώντας παράλληλα την υπουργό Παιδείας και όσους «έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους σε κυνήγι μαγισσών», να μην ψάχνουν για υποκινητές http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925867 .

Σύμφωνα με το ΣΥΝ, η εγκατάσταση των μεταναστών στο χώρο της Νομικής Σχολής, έγινε κατόπιν απόφασης του δ.σ. του Συλλόγου φοιτητών της σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Δημοκρατική Αριστερά: Αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια

Αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια χαρακτήριζει η Δημοκρατική Αριστερά την εγκατάσταση μεταναστών στο κτήριο της Νομικής.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες».

Προσθέτει πως η ενέργεια αυτή «το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου».

Όπως επισημαίνει, το πανεπιστημιακό άσυλο από θεσμός που εγγυάται την ανάπτυξη της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, μετατρέπεται σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.

Καταλήγοντας καλεί κόμματα, πολιτικές νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις «να επιδείξουν τη σοβαρότητα που απαιτεί το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και να αποφεύγουν κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα μεταναστευτικά αιτήματα και σε απαξίωση την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου».

Δημοκρατική Συμμαχία: Η ανομία αντιμετωπίζεται ως θέαμα

«Οι αδυναμίες και η ατολμία της μεταναστευτικής πολιτικής δεν μπορεί να λειτουργούν σαν άλλοθι για όσους, κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, συνεχίζουν να κρατούν υπό κατάληψη τη Νομική», σχολιάζει, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Γιάννης Οικονόμου.

Κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει την ανομία και την επαναστατική γυμναστική ως θέαμα. Λες και δεν είναι κυβέρνηση άλλα ένας ακόμη τηλεοπτικός σταθμός».

«Απαράδεκτη η διαδικασία πολιτικού ασύλου»

«Δεν είναι τηλεοπτικός σταθμός, είναι κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να λύνουν προβλήματα, άμεσα πριν αυτά αποκτήσουν χαρακτηριστικά ντόμινο», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προς τη δ/νση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε διαδικασία πολιτικού ασύλου».

Όπως σημειώνεται, η πρόσβαση στη διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου είναι δυνατή μόνο κάθε Σάββατο και μόνο για 15 άτομα (κυρίως Αφρικανούς) εβδομαδιαίως. Δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης υπάρχει μόνο για όσους έχουν παραπεμπτικό από το ΕΣΠ και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οικογένειες, άτομα με προβλήματα υγείας κ.α.).

Η εξέταση αιτημάτων σε α' βαθμό έχει ουσιαστικά ανασταλεί. Όσο για τα αιτήματα σε β' βαθμό, οι δευτεροβάθμιες Επιτροπές που συγκαλούνται με βάση το μεταβατικό προεδρικό διάταγμα για την εξέταση των 46.000 εκκρεμών αιτημάτων, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Συγχρόνως, το ΕΣΠ καταγγέλλει την απέλαση Ιρανού πρόσφυγα, κατόπιν εντολής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στο Ιράκ, από το Συνοριακό Φυλάκιο Τυχερού στην Τουρκία. Όπως σημειώνεται ο συγκεκριμένος πρόσφυγας, για τον οποίον υπήρχε ήδη έκθεση από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας Ιράκ, μπήκε στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου στις 29 Οκτωβρίου 2010. Οι αστυνομικές αρχές δεν κατέγραψαν το αίτημά του και εκδόθηκε εις βάρος του απόφαση απέλασης και κράτησης. Τελικά, το αίτημά του καταγράφηκε ύστερα από παρέμβαση του ΕΣΠ στις 25 Νοεμβρίου 2010, αλλά παρέμεινε κρατούμενος στο Φυλάκιο «υπό συνθήκες που συνιστούν» όπως αναφέρεται «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Στις 10 Ιανουαρίου, κατά παράβαση της βασικής αρχής μη επαναπροώθησης προσφύγων, απελάθηκε στην Τουρκία και κινδυνεύει να απελαθεί στο Ιράν όπου διώκεται λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, αναφέρει το ΕΣΠ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή