Στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιείται στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών (Palais des Nations) στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNFICYP, μετά τη συνάντηση οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα διαβάσει μια δήλωση προς τα ΜΜΕ στην παρουσία των δυο ηγετών, γύρω στις 15:15 (ώρα Ελλάδος).
Την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Γενεύη, με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα Ηνωμένα Έθνη ποτέ δεν είχαν αυταπάτες ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Οπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ, είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ενώ τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν στη σημερινή συνάντηση όπως και οι δυο ηγέτες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως αυτή θα συμβάλει στη συνέχιση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην τριμερή της Γενεύης θα καθοριστούν τα βήματα στις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάρτιο που θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής.
Ο γενικός γραμματέας θα ακούσει τις απόψεις του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το τι μέλλει γενέσθαι. Αμφότεροι θα παρουσιάσουν τα δικά τους σχέδια δράσης, καθώς δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν σε κοινό, όπως υπήρξε δέσμευση τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, λόγω της τουρκικής στάσης.
Μεταξύ των σεναρίων που έχουν εξετάσει τα Ηνωμένα Έθνη, είναι και τα εξής:
• Ο γ.γ. θα προχωρήσει με τους Χριστόφια και Έρογλου στην αξιολόγηση τής μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει εντατικοποίηση μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, που θα γίνει νέα τριμερής.
• Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν τα ίδια ένα πλαίσιο δικό τους, διαδικαστικού χαρακτήρα, που θα καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη σχεδίου δράσης.
• Ο γ.γ. θα ζητήσει από τους διαπραγματευτές να καταστήσουν τις συγκλίσεις σε συμφωνία. Αυτό αφορά την περίοδο μέχρι και τον Μάρτιο και σαφώς παραπέμπει σε μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας.
• Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εγκαταλείψει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου τους στη διαδικασία, ενώ εξετάζουν και το θέμα της πολυμερούς, για μεταγενέστερο χρόνο.
Από τα σενάρια αυτά θα επιλεγεί ένα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.
Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»