«Η Αριστερά γίνεται θιασώτης των πιο ξεπερασμένων αντιλήψεων και γραφειοκρατικών πρακτικών», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκε:
«Είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στις επόμενες γενεές;». Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Χρέος είναι να διαλύσουμε κάποιους μύθους για το τι είναι πρόοδος και τι συντήρηση».
«Είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στις επόμενες γενεές; Είναι προοδευτικό να επιτρέπεις σε κάποιους να βγαίνουν στη σύνταξη στα 45 τους σε βάρος των υπόλοιπων ασφαλισμένων; Είναι αριστερή πολιτική οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ του κράτους και επιχειρηματιών ή με τους αγρότες μέσω επιχορηγήσεων;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος των πολιτικών που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση.
«Είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο των μεταναστών και να προωθείς την ανομία παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και το θεσμό του ασύλου;», συμπλήρωσε, ρίχνοντας τα βέλη του στα κόμματα της Αριστεράς και με αφορμή την κατάληψη της νομικής από μετανάστες.
«Αριστερά και πρόοδος δεν είναι η ανομία αλλά η ευνομία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι να επενδύεις σε μία κοινωνία μπάχαλο, δεν είναι τα προνόμια για λίγους αλλά το δικαίωμα σε όλους».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση ότι απέκλινε από το δρόμο της και από το πρόγραμμά της, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών μας ήταν στο πρόγραμμά μας, είχαμε πει ότι θα τα αλλάξουμε όλα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φορολογικό ν/σ, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, κάνοντας λόγο για «ρητή προεκλογική δέσμευση» του ΠΑΣΟΚ.
Μήνυμα ενότητας στους βουλευτές
Θέλοντας να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, εν μέσω των δύσκολων αποφάσεων που παίρνει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είμαστε οι πολιτικοί που δεν το βάζουν στα πόδια, που δεν φυγομαχούν, που δεν βάζουν το μικροκομματικό ή ατομικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο».
«Ξαφνιάζει πολλούς η καθημερινή μας συζήτηση», συνέχισε, «ακόμα και εμάς τους ίδιους- μέσα από την οποία όμως ωριμάζει μια διαφορετική κουλτούρα πολιτικής που μας ενώνει».
«Χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε το διάλογο. Κυβέρνηση και βουλή δουλεύουν πιο στενά σε νέες διαδικασίες κοινοβουλευτικής διαβούλευσης».
Κάλεσε ακόμη τους βουλευτές να μετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες (κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας κτλ) γιατί όπως είπε, για πρώτη φορά γίνεται τόσο συστηματική δουλειά. «Καλώ τους βουλευτές να λάβουν εξωστρεφείς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του δικού τους έργου αλλά και της κυβέρνησης», κατέληξε.
Δέσμευση για «διαφάνεια παντού» και μεγάλες θεσμικές αλλαγές
Σε σύντομη αναφορά του για την υπόθεση Siemens, o κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι έδωσε οδηγίες για να γίνουν οι σχετικές ενέργειες.
«Είναι βασική μας αρχή και προσωπική μας δέσμευση η ενίσχυση της διαφάνειας παντού, καθήκον μας είναι μην επιτρέψουμε με τη θεσμική θωράκιση να γίνουν παρόμοια σκάνδαλα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια δεσμεύθηκε πως γίνονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και μεταξύ άλλων ανέφερε: Τέλος στο ρουσφέτι στο δημόσιο, εντατική καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ.
Παραδέχθηκε ακόμη ότι «τα ελλείμματα και τα χρέη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου συμπτώματα της βαθειάς κρίσης στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα».
Ετσι έκανε λόγο για «ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων, στο πόθεν έσχες των πολιτικών και στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια παντού».
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση για τα παραπάνω, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη «μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τα έσοδα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών». Συμπλήρωσε ότι έχουν τεθεί κανόνες διαχείρισης και δημοσιότητας.
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, έκανε λόγο για μια ποιοτικότερη δημοκρατία και για ένα εκλογικό σύστημα που συνδυάζει μονοεδρικές και περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες.
«Αναβαθμίζουμε το ρόλο του βουλευτή, κάθε εξουσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη», συμπλήρωσε.
«Εχουμε τη βούληση και την εντολή του ελληνικού λαού για να δημιουργούμε τους θεσμούς που θωρακίζουν το πολιτικό σύστημα», είπε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει οργανωμένο διαθεσμικό πολιτειακό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε σημαντικά θέμα που δοκιμάζουν το δημόσιο βίο μένοντας ανεξιχνίαστα», είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε για «βελτίωση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής, ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναθεώρηση Συντάγματος».
«Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα»
«Τώρα είναι η ώρα για να χτίσουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «σήμερα μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον μας, να κάνουμε επιλογές».
Κάνοντας μια ανασκόπηση της δύσκολης πορείας της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας απομονωμένη χωρίς κανέναν σύμμαχο με την καταστροφή προδιαγεγραμμένη από πολλούς».
«Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, «καταφέραμε να αναστρέψουμε πλήρως την εικόνα αυτή». Είπε ακόμη ότι «προτεραιότητα πέρσι ήταν να σώσουμε την πατρίδα με όσο κόστος και πόνο χρειάστηκε, να πάρουμε αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε».
«Είμαστε μέρος της συνολικής λύσης στην ΕΕ»
Ωστόσο, επανερχόμενος στο σήμερα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «από μοναδικό πρόβλημα που ήμαστε, είμαστε πλέον μέρος της συνολικής λύσης στην ΕΕ, και όχι γιατί μας χαρίστηκε τίποτα, αλλά γιατί το δικαιούμαστε».
«Πριν ένα χρόνο όλοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, μπροστά στο ανεξέλεγκτο χρέος, σήμερα ελέγχουμε πια την κατάσταση και αρχίζει και η ΕΕ να αντιμετωπίζει πιο αποφασιστικά και έξυπνα το συνολικό αυτό πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Δημιουργούμε ένα κράτος που επιτέλους υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δίκαιο, συμμετοχικό. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και αν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις είναι στο χέρι μας να μη χρειιαστεί ποτέ ξανά να καταφύγουμε σε αυτές».
«Το 2011 ξεκινάμε με αισιοδοξία»
«Το 2011 ξεκινάμε με αισιοδοξία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε φθάσει στο τέλος». «Οι αξίες μας είναι αναλλοίωτες. Προχωράμε σε αλλαγές στις οποίες δεν τολμήσαμε ποτέ να προχωρήσουμε».
Συνεχίζοντας σε αισιόδοξο τόνο ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Προχωράμε στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Αν παραμείνουμε αταλάντευτα στο δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε μία νέα σελίδα ελπίδας για τη χώρα».
Απάντηση ΚΚΕ
«Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός εμφάνισε ως αριστερό ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και ως συντηρητικό ό,τι συμφέρει το λαό. Σημαντική η συμβολή του στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης», σχολίασε το ΚΚΕ για την ομιλία του Πρωθυπουργού.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές αντιαριστερό παραλήρημα
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης έκανε λόγο για πρωτοφανές αντιαριστερό παραλήρημα του κ. Παπανδρέου, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές και προμηνύει νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο και το λαό, την ώρα μάλιστα που, όπως επισημαίνει, με το φορολογικό νομοσχέδιο «η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα νέα μεγάλα και ανέλπιστα "δώρα" στο μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους».
«Ο Πρωθυπουργός της φτώχειας, της ανεργίας της ύφεσης, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και του μνημονίου ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσει τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής του. Μια του φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, μια οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μια οι μηχανικοί, μια οι φαρμακοποιοί, τώρα η αριστερά και ποτέ η πολιτική της κυβέρνησής του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, τονίζοντας πως οι «προτάσεις της αριστεράς δεν είναι παρωχημένες, αλλά οι μόνες που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση που την έχει καταδικάσει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
«Όσο και να επιδίδεται σε επιθέσεις, δεν μπορεί να κρύψει ότι προεδρεύει της πιο δεξιάς κυβέρνησης της μεταπολίτευσης και η σημερινή του επίθεση στην Αριστερά είναι παραπάνω από ενδεικτική των αδιεξόδων της πολιτικής του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.