Ευρωλίγκα: Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός 64-71

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 21:46
UPD:22:10
A- A A+

Με πολλά καρδιοχτύπια κέρδισε ο Ολυμπιακός 64-71 τη Ζαλγκίρις σε ένα ματς που προηγήθηκε μέχρι και με +24 και λόγω της άσχημης εμφάνισης του στο δεύτερο ημίχρονο κινδύνεψε να χάσει.

Διπρόσωπος εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός στο Κάουνας και καταφέρνοντας να παρουσιάσει δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Μέχρι το 25' (29-52) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα παίζοντας μυαλωμένα στην επίθεση και εκπληκτικά στην άμυνα. Έπειτα, όμως, η Ζαλγκίρις κατάφερε να τρέξει, μείωσε στους τρεις πόντους και χρειάστηκε η προσωπικότητα του Σπανούλη και η άμυνα του Γκόρντον στο φινάλε για να πάρει την σημαντική για την εξέλιξη του ομίλου νίκη με 71-64.

Ο στόχος του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα του αγώνα ήταν να ελέγξει το ρυθμό και να μην επιτρέψει στη Ζαλγκίρις να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέλεξε μια πιο αμυντική πεντάδα με τους Γκόρντον και Χαλπερίν να προσπαθούν να περιορίσουν τους περιφερειακούς των Λιθουανών. Το σχέδιο απέδωσε και στο αμυντικό κομμάτι ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά ισχυρός, αφού δεχόταν καλάθια μόνο με διεισδύσεις.

Επιθετικά όμως, οι «ερυθρόλευκοι» στα πρώτα λεπτά δεν μπορούσαν να απειλήσουν τη Ζαλγκίρις με αξιοπιστία. Ο μοναδικός που έκανε ζημιά ήταν ο Μπουρούσης, ο οποίος πήρε πολλές φορές τη μπάλα στη ρακέτα και πέτυχε γρήγορα 7 πόντους με τον Μαυροκεφαλίδη να παίρνει επίσης αρκετές πρωτοβουλίες. Η Ζαλγκίρις όμως μέχρι εκείνο το διάστημα (7') ήλεγχε το παιχνίδι προηγούμενη με 16-11.

Τα πάντα άλλαξαν με την είσοδο των Σπανούλη και Παπαλουκά στην πεντάδα. Μαζί με τον Χαλπερίν συνέθεσαν ένα αρκετά δημιουργικό και εκτελεστικό τρίο στην περιφέρεια με συνέπεια να αυξήσει εντυπωσιακά ο Ολυμπιακός τις επιλογές του στην επίθεση.

Οι διεισδύσεις του Σπανούλη που έδωσε το έναυσμα αποτέλεσαν το κυριότερο λόγο για τον οποίο ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 16-0 σε διάστημα πέντε λεπτών κάνοντας το 16-27 στο 12'.

Η Ζαλγκίρις προσπαθούσε να σταματήσει τους «ερυθρόλευκους» κυρίως με άμυνα ζώνης, αλλά το σχέδιο του Ζούρου δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η δυνατότητα του Σπανούλη να τρυπάει την άμυνα των Λιθουανών διατήρησε τη διαφορά σταθερά σε διψήφια επίπεδα φθάνοντας μάλιστα λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου στο +23 (22-45).

Ο αργός ρυθμός του παιχνιδιού και ο περιορισμός του Πότσιους εκμηδένισαν τις δυνατότητες της Ζαλγκίρις να επανέλθει στο παιχνίδι υπό καλές προϋποθέσεις. Ο Τεόντοσιτς επανήλθε στις καλές εμφανίσεις αναλαμβάνοντας όσες επιθετικές προσπάθειες απαιτούσε η περίσταση. Ο Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά ψηλά +20 (29-52, 25') μεριμνώντας πρωτίστως για την άμυνα.

Όταν όμως, η Ζαλγκίρις άρχισε να επιδιώκει να τρέξει στον αιφνιδιασμό ανοίγοντας το ρυθμό του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός πιάστηκε εξ' απροόπτου. Οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν διαδοχικά εύκολα καλάθια με τους Πότσιους, Καλνιέτις και Ντελινινκάιτις να τρυπούν συνεχώς την άμυνα.

Έτσι, οι Λιθουανοί έτρεξαν σερί 14-2 μειώνοντας σε 43-54 στο 29' και οι Πειραιώτες άρχισαν να ανησυχούν για ένα ματς που έμοιαζε σίγουρο. Η διαφορά μειώθηκε στο 32’ στο +6 (48-56) με τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει μόλις δυο καλάθια (με Γκόρντον και Έρτσεγκ) σε διάστημα επτά λεπτών.

Η Ζαλγκίρις μείωσε σε 54-60 στο 35' έχοντας συνεχώς κατά νου την εκμετάλλευση του θηριώδους Μπόμπαν Μαριάνοβιτς κοντά στο καλάθι. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σκοράρει με συνέπεια να μένει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της νίκης η Ζαλγκίρις (61-64, -1'14'').

Ο Σπανούλης έτυχε καθοριστικό τρίποντο για το 61-67 ένα λεπτό πριν τη λήξη, αλλά η Ζαλγκίρις με διεισδύσεις και αλεπάλληλα επιθετικά ριμπάουντ μείωσε σε 64-67 στα -33''. Ο Τζαμόν Γκόρντον όμως, αποδείχθηκε ως ο άνθρωπος του τελευταίου λεπτού. Με δυο καλές άμυνες σφράγισε την αγχωτική νίκη με 64-71 που του διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις