Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τις προμήθειες των νοσοκομείων

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 18:18
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι θα την αποσύρει αν πιεστεί, εξηγώντας όμως ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές.

Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, σημειώνοντας ότι «έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων».

«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση», επεσήμανε ο κ. Σαλμάς.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε πως δεν θα παρακολουθήσει το βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες» χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.

Διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιαμέσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου».

«Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαλμά υπογράμμισε επίσης: «Δεν το έχω σε τίποτα, κύριε συνάδελφε, να το αποσύρω. Μου κάνετε κακό όμως, διότι κάτι που το θέλουμε ως απειλή, ένα βέλος στη φαρέτρα μας, το αφαιρείτε. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Και εσείς αν ήσασταν στη θέση μου, το ίδιο θα κάνατε».

«Δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Δεν τα θέλω αυτά. Αλλά είναι σωστό να αφοπλίζεις έναν άνθρωπο, για ένα Υπουργείο, το οποίο επιτίθεται;» διερωτήθηκε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί το 2011 η ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει την τιμή, τις προδιαγραφές και θα υπογράφει επίσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή