Βλέπει με καλό μάτι τις κινητοποιήσεις

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 20:25

A- A A+

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ανοιχτά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την αραβική Μέση Ανατολή, γράφουν οι Σκοτ Ουίλσον και Τζόμπι Ουόρικ στην «Ουάσινγκτον Ποστ». Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε επαφή τόσο με ακτιβιστές στην Αίγυπτο όσο και με κρατικούς αξιωματούχους, τους οποίους θα ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Μια τέτοια προσέγγιση έχει ένα βαθμό κινδύνου, καθώς οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν ενθαρρύνει καλά οργανωμένα ισλαμιστικά κινήματα, των οποίων οι στόχοι είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αποτέλεσμα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμήσουν τη σταθερότητα των αυταρχικών συμμάχων από την αβεβαιότητα της δημοκρατικής αλλαγής.

Η στάση της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, όταν η στήριξη προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία μετριαζόταν από μια ισχυρή δόση πραγματισμού. Η αλλαγή αυτή δείχνει τη σημασία που αποκτούν αυτά τα θέματα στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ένα μέρος της αυτοπεποίθησης που επιδεικνύεται οφείλεται στην κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχουμε εντοπίσει πλέον τους τομείς όπου θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας», τονίζει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Εχουμε αναπροσαρμόσει την προσέγγισή μας λαμβάνοντας υπόψη τα ρεύματα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης».

Το 2009, ο Ομπάμα, αν και κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ειρηνικά, έμεινε μάλλον στο περιθώριο του «Πράσινου Κινήματος».

Ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει τότε: «Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των Ιρανών για το Ιράν. Αυτή η συζήτηση δεν μας αφορά». Οι συντηρητικοί κατηγόρησαν τότε τον Ομπάμα ότι δεν ζήτησε την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης.

Στην ομιλία που εκφώνησε το φθινόπωρο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε τα πρώτα δείγματα της νέας του προσέγγισης, αναγορεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής. Πολλοί στη Μέση Ανατολή, όμως, δεν τον πίστεψαν. «Οι Αμερικανοί έχουν υποστηρίξει τόσους δικτάτορες, δεν έχουν τίποτα να μας διδάξουν», είπε ο δρούζος ηγέτης του Λιβάνου Ουάλιντ Τζουμπλάτ.

Σιγά-σιγά, όμως, το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Και στις σημερινές κινητοποιήσεις στον αραβικό κόσμο, ο Ομπάμα αισθάνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι υποκινεί την αναταραχή.

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή