Εγκεμέν Μπαγίς: «Ευκαιρία» η κυπριακή προεδρία της Ε.Ε.

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 13:17
UPD:14:18

«Ευκαιρία» χαρακτήρισε ο Εγκεμέν Μπαγίς την περίοδο της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε. το β' εξάμηνο του 2012. Δεν απέκλεισε λύση του Κυπριακού και επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας.

A- A A+

«Ευκαιρία» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, την περίοδο της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε. το β' εξάμηνο του 2012. Μάλιστα, ο κ. Μπαγίς δεν απέκλεισε λύση του Κυπριακού και επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

«Παρ' όλο που πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα "παραλύσει" τις ευρω-τουρκικές σχέσεις για έξι μήνες, εγώ θεωρώ ότι η περίοδος αυτή θα αποτελεί μια ευκαιρία», υποστήριξε ο κ. Μπαγίς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σεμινάριο που οργάνωσαν η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για να προσθέσει: «Εχουμε συνηθίσει τις προφητείες της Κασσάνδρας, ώστε ένα αισιόδοξο σενάριο να φαίνεται παραμύθι».

«Ας φανταστούμε ότι το 2012 η Τουρκία θα κάθεται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον πρόεδρο της "εναλλασσόμενης προεδρίας των Κυπριακών Κρατών", προκειμένου να ανοίξει 12 κεφάλαια και να κλείσει άλλα έξι. Ας φανταστούμε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου και της Τουρκίας και όλου του νησιού τετραπλασιάζεται σε έξι μήνες και ότι μεικτές ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στον τουρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας.

«Έχουμε ένα χρόνο να δούμε αν η χώρα που φέρνει αναταραχή στην ΕΕ θα προτιμήσει να αφήσει μια ομάδα ανθρώπων να ζει στο νησί υπό καθεστώς αποκλεισμού ή υπό καθεστώς παγιωμένης ειρήνης», δήλωσε με νόημα ο κ. Μπαγίς, επαναλαμβάνοντας τον υπαινιγμό που έχει διατυπώσει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, για το ρόλο που παίζουν «άλλες χώρες» (η Γερμανία) και τη διαιώνιση του Κυπριακού.

Συνάντηση με Ν.Διαμαντούρο

Εν τω μεταξύ για σήμερα Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μπαγίς με τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, Συνήγορο του Πολίτη στην Ε.Ε. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την έγκριση σχεδίου νόμου για τον Συνήγορο του Πολίτη (Ombudsman) από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την περασμένη Τετάρτη, και αφορά θέματα ομαλής λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Τουρκία, ο κ. Μπαγίς αναμένεται να εκφράσει τα παράπονά του στον κ. Διαμαντούρο, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανταποκρίθηκαν στα παράπονα της Τουρκίας για την επίθεση που δέχθηκε η τουρκική ομάδα μπάσκετ στην Κύπρο και για το ότι δεν ελήφθησαν μέτρα παρά την ύπαρξη σχετικών αποφάσεων για τη βία στα σπορ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή