Θετική είναι φέτος η εικόνα της Ελλάδας στο Νταβός, εκτίμησε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως είπε, αναγνωρίζεται απ' όλους η προσπάθεια της χώρας, ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού, αλλά και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα, όπως φάνηκε αυτές τις μέρες ανακτά την αξιοπιστία της και τη συνέπειά της και διατηρεί την ελπίδα και την προοπτική της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και όπως σημείωσε, αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε και να την συνεχίσουμε για την περαιτέρω τόνωση της ελπίδας και της προοπτικής της χώρας.
O κ. Παπανδρέου απέκλεισε και πάλι κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση οφείλονται στην πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε ότι ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα ενίσχυσης τραπεζών που χρειάζονται κεφάλαια από τα χρηματοοικονομικά όργανα της ΕΕ: «Αυτά είναι θέματα που συζητούνται τώρα σοβαρά. Ποιος θα το κάνει εάν χρειαστεί; Θα είναι το EFSF; Θα είναι η ΕΚΤ; Αυτά είναι ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι».
Σχετικά με το αίσθημα μη δικαιοσύνης ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση, ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που δεν πλήρωναν φόρους.
Για την επαναγορά ομολόγων απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση, κυκλοφορούν πολλές ιδέες αλλά ως Ελλάδα δεν συμμετέχουμε σε κάποια επίσημη συζήτηση.
ΣΥΝ: Συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μερική διαγραφή του
Σε σνακοίνωσή του ο ΣΥΝ σημειώνει πως οι δηλώσεις του κ.Παπανδρέου στο Νταβός «επικυρώνουν την πρόσδεση της χώρας στο πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο άρμα και θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού "στήριξης", με στόχο τη μονιμοποίηση της λιτότητας για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη».
Ο Συνασπισμός επαναλαμβάνει την πρότασή του για συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μερική διαγραφή του και κατευθείαν δανεισμό των χωρών από την Ε.Κ.Τ, καθώς και για συνολική ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη «που ισοπεδώνει τους εργαζόμενους προς χάριν του κεφαλαίου».