Γ. Ραγκούσης: Απόδοση ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν στην κατάληψη

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 13:44
UPD:17:17

Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ να μην υπάρξει καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

A- A A+

Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ να μην υπάρξει καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ραγκούσης είπε χαρακτηριστικά ότι «η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να δεχθεί και άλλους οικονομικούς μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί».

«Η θέση μας, όπως απέδειξε και η λήξη της κατάληψης, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών χωρίς χαρτιά, είναι οριστική και αμετάκλητη», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη ότι από τον εισαγγελέα θα κινηθούν οι διαδικασίες, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία κατάληψης της Νομικής.

«Είναι τεράστιες οι πολιτικές και κυρίως οι κοινωνικές ευθύνες όσων υποκινώντας και οργανώνοντας την κατάληψη της Νομικής έθεσαν στην πραγματικότητα σε ασύλληπτο κίνδυνο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Αναφορικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αποκάλυψε πως υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Πατησίων από ιδιώτη δεν υλοποιούνταν και αυτό ήταν η μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους 300 μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στη Νομική, αφού η προσωρινή τους εγκατάσταση ισχύει μόνο για 15 ημέρες, ο υπουργός τόνισε θα εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή πως όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, θα επαναπατρίζονται ή θα απελαύνονται.

ΝΔ: Ντροπή να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα

«Είναι ντροπή για την πόλη των Αθηνών, είναι προσβολή για τους Αθηναίους του πολύπαθου κέντρου, είναι πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα - με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».

Τα παραπάνω δήλωσε η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, με αφορμή τη μετεγκατάσταση των απεργών πείνας μεταναστών.

Σύμφωνα με την κ. Πιπιλή, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανίκανη να σταματήσει από την αρχή την ''εισβολή'' των απεργών παράνομων μεταναστών από τα Χανιά, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαπόμπευση της Ελλάδας, για μία ακόμα φορά, αλληλοσυγχαίρεται για την ''επιτυχία''(!) της να μεταστεγάσει τις εκατοντάδες παράνομους μετανάστες ως σύγχρονη Αντουανέττα σε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα ιστορικά στολίδια της προπολεμικής Αθήνας, έργο του 20ου αιώνα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τον Αλέξανδρο Νικολούδη, απόφοιτο του ?cole des Beaux Arts of Paris. Το κτήριο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της γαλλικής neo-baroque στην Αθήνα».

Καταλήγοντας η κ. Πιπιλή υπογραμμίζει πως «η ανεπάρκεια και η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής για τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου -ενάμιση πλέον χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, απεδείχθη!».

KKE: Δεν προχώρησαν γιατί αποκαλύφθηκε ο ύπουλος σχεδιασμός

«Το γεγονός ότι ο άθλιος σχεδιασμός σε βάρος των μεταναστών δεν έφτασε ως το τέλος με βίαιη εκκένωσης της Νομικής και καταπάτηση του ασύλου, δεν οφείλεται στην κυβέρνηση και στις άλλες δυνάμεις που άδραξαν την ευκαιρία για να παρουσιάσουν τα θύματα την πολιτικής τους ως θύτες, να θέσουν θέμα πλήρους κατάργησης του ασύλου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως «δεν προχώρησαν γιατί ο ύπουλος σχεδιασμός αποκαλύφθηκε και φοβήθηκαν τη λαϊκή κατακραυγή».

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών που ενώ εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς μαύρης εργασίας είναι παράνομοι και εγκλωβισμένοι στη χώρα».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το πρόβλημα της μετανάστευσης με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της όχι μόνο δεν λύνεται αλλά συνεχώς οξύνεται. Η λύση του προβλήματος υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιάς αλλά είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σχετίζεται με την υπεράσπιση συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να εντάξει πιο αποφασιστικά στην πάλη του κατά της αντιλαϊκής πολιτικής τα ζητήματα των μεταναστών και προσφύγων. Μόνο η ισχυρή λαϊκή πίεση μπορεί να αποσπάσει κάποιες λύσεις υπέρ των μεταναστών που βρίσκονται σε τραγικά αδιέξοδα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αλέξης Τσίπρας: Η υποκρισία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει

Η υποκρισία για το μεταναστευτικό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει, παρατήρησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως κάποιοι ανακάλυψαν το πρόβλημα προχθές με τους 250 απεργούς πείνας.

Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υποκρισία που διαπερνά και το επίσημο πολιτικό σύστημα. Όπως είπε, με εξαίρεση τη στάση του ΚΚΕ και των Οικολόγων Πρασίνων, «όλοι οι υπόλοιποι το μόνο που έκαναν αυτές τις μέρες ήταν να επενδύουν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Η υποκρισία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ογκώδες, τεράστιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην επίλυση του ζητήματος με τους απεργούς πείνας στη Νομική, τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδίως τους Γιατρούς του Κόσμου αλλά και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας που μετά από προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου συνέδραμε, καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε «τις δυνάμεις που έφεραν στη χώρα μας το μνημόνιο, την κυβέρνηση και την ακροδεξιά αλλά και όσους επιχείρησαν αυτές τις μέρες να πολλαπλασιάσουν τα μηνύματά τους, μηνύματα μίσους, να σταματήσουν να επενδύουν στο μίσος για μικροκομματικές σκοπιμότητες», γιατί, όπως είπε, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή