Γ. Πεταλωτής: Δεν θα ανεχθούμε μιμητές στην ανομία

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 16:37
UPD:17:28

«Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, τότε μπορούμε να αποτρέψουμε έκνομες καταστάσεις που καλλιεργούνται από κάποιους που επιθυμούν απλά και μόνο τη δημιουργία χάους και εντυπώσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

A- A A+

«Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, τότε μπορούμε να αποτρέψουμε έκνομες καταστάσεις που καλλιεργούνται από κάποιους που επιθυμούν απλά και μόνο τη δημιουργία χάους και εντυπώσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την αίσια έκβαση της μεταστέγασης των παράνομων μεταναστών από τη Νομική σε κτίριο της Πατησίων.

Παράλληλα, εξήρε την ψυχραιμία και τη σύνεση που επέδειξαν οι πανεπιστημιακές αρχές, η αστυνομία και οι πολιτικές δυνάμεις, «ώστε να λήξει ομαλά το επεισόδιο, χωρίς να επιβεβαιωθούν ακραία σενάρια».

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων που «ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο» και υπογράμμισε ότι «μιμητές στην ανομία δεν θα ανεχτούμε να βρεθούν, γιατί ακριβώς δεν δεχόμαστε την ανομία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μιμητές θα βρίσκονταν αν δεν κάναμε τίποτα, αν διαπραγματευόμασταν με ανθρώπους που κάθε άλλο παρά μετανάστες ήταν και αν ανεχόμασταν την ανομία».

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε επίσης ότι ήδη η δικαιοσύνη κάνει μια διερεύνηση, ώστε να διαγνωστούν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους». Συμπλήρωσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί και για τους μετανάστες αυτούς αν υπάρχουν ευθύνες, ότι δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός με την ανομία, κανένας συμψηφισμός και καμία λογική ότι αφού έφυγαν από τη Νομική έχουν ξεχαστεί τα πάντα.

«Επ' ουδενί θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους όσοι νομίζουν ότι με εκβιασμούς και με διάφορες μορφές βίας μπορούν να εκβιάσουν την ελληνική πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το εάν τίθεται θέμα κυβερνητικών ευθυνών στη διαχείριση της υπόθεσης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κατάληξή της απέδειξε με περίτρανο τρόπο ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία σκέφτηκε, σχεδίασε, αποφάσισε και υλοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ακόμα και αιματοχυσία και χωρίς να δοθεί λαβή σε όσους επιθυμούσαν έκνομες καταστάσεις στην Αθήνα.

Ακόμη, ο κ. εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με κανέναν ιδιώτη, ιδιοκτήτη και πως την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση για το χώρο μετεγκατάστασης των μεταναστών είχαν οι πρυτανικές αρχές.

Σημείωσε δε ότι καθώς η διαχείριση της κατάστασης απαιτούσε πολύ μεγάλη ψυχραιμία, σύνεση και προσοχή, όταν διαπιστώθηκε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, όπου και τελικά έγινε η μεταστέγαση, η κυβέρνηση ανέλαβε να προτείνει το Ελληνικό ως εναλλακτικό χώρο, ο οποίος ήδη είχε προετοιμαστεί.

Ερωτηθείς ποιος θα πληρώσει το ενοίκιο για τη διαμονή των μεταναστών στο κτίριο της Πατησίων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό είναι θέμα του πανεπιστημίου, προσθέτοντας, πάντως, ότι ο ιδιοκτήτης το παραχωρεί.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για μη κατάργηση του ασύλου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η ΝΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι άποψη έχει για το άσυλο, ο νόμος για το οποίο ήρθε επί των ημερών της και σημείωσε ότι υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο πλήρες, «το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται».

Επεσήμανε ακόμη ότι από τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να καθορίσουν τους χώρους όπου ισχύει το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση, προσθέτοντας ότι «ακόμη περιμένουμε να γίνει αυτό σε κάποια πανεπιστήμια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή