Ανησυχία Κομισιόν για την κατάσταση σε Αλβανία και Σκόπια

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 16:09
A- A A+

Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, αλλά και την Αλβανία -μετά τα πρόφατα αιματηρά επεισόδια- εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, τόνισε την ανάγκη να δεσμευτούν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας για την προώθηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στον κοινοβουλευτικό διάλογο, η εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη ο πολιτικός διάλογος στην ΠΓΔΜ να διεξάγεται στο πλαίσιο του κοινοβουλίου. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και απηύθυνε νέα έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εργαστούν από κοινού, ώστε ο πολιτικός διάλογος να επανέλθει στο πλαίσιο του κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι κκατά του ομίλου Ράμκοφσκι και τη διαδικασία σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού «Α1» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1927650 , η εκπρόσωπος του Επιτρόπου επεσήμανε ότι όπως σε κάθε δημοκρατία, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου, η οποία συνιστά θεμελιώδης αρχή.

Η ίδια χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρη ελευθερία και χωρίς εμπόδια και για το λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες θα πρέπει να διενεργηθούν με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο. Εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα του Επιτρόπου να επισκεφθεί τα Σκόπια εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Αλβανία, η εκπρόσωπος του κ. Φούλε σημείωσε πως ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα του για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια με πλήρη διαφάνεια, αλλά και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οπως επεσήμανε, στην Αλβανία, όπως και σε οποιαδήποτε άλλο υποψήφιο κράτος μέλος, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, κάτι που αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή. Και για την περίπτωση της Αλβανίας ο κοινοτικός Επίτροπος δηλώνει έτοιμος να επισκεφθεί τη χώρα εφόσον αυτό ζητηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε ισχυρό πλήγμα στη διαδικασία προσέγγισης της χώρας με την Ε.Ε. τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση της 21ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής για την ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επανορθώσει τη ζημία που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, αλλά επέφερε βαρύ πλήγμα στο μεγάλο στόχο του αλβανικού έθνους, την ένταξη στην Ε.Ε. Από τη δεκαετία του 1970, κανένα πραξικόπημα δεν υπήρξε σε χώρες, που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα και «δύο πρώην υπουργούς, της δικτατορίας του Χότζα, τον Γκραμόζ Ρούτσι και τον Σκεντέρ Γκινούσι», όπως είπε, ότι είναι οι «εγκέφαλοι» της απόπειρας πραξικοπήματος στις 21 Ιανουαρίου».

«Οι ενορχηστρωτές της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν πλήξει σοβαρά τη χώρα ενώπιον ολόκληρου του κόσμου και αμαυρώνουν την εικόνα της, η οποία θα βελτιωθεί μετά από τεράστια προσπάθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερίσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή