Προβληματισμός των ελληνικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 17:38

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζουν τα ελληνικά κόμματα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στη χώρα.

A- A A+

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζουν τα ελληνικά κόμματα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στη χώρα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού αναμενόμενη. Σημείωσε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του λαού.

Μια εξέγερση, επισήμανε, για να έχει θετική πολιτική διέξοδο, πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική, ανέφερε.

Ερωτηθείσα εξάλλου σχετικά με το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ ο Ελ Μπαραντέι σημείωσε ότι από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα», αν και όπως εκτίμησε αυτά θα είναι επιδερμικά.

Οσον αφορά εξάλλου στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ και πρόσφατα στη Βουλή, τοποθετήθηκε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτό που λέει "εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική" συνίσταται στο να πάρει η χώρα ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό, συμπλήρωσε, εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς».

Πλήγμα για τη χώρα μας, χαρακτήρισε από την πλευρά του τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

«Έχει ξεκινήσει ένα “ντόμινο” που δύσκολα θα σταματήσει. Είναι τεράστιο το πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι μεγάλη η ζημιά. Δεν πρόλαβε ο κ. Παπανδρέου, παρά τις επίμονες συστάσεις μου, να ανακηρύξει και να οριοθετήσει την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου», σημείωσε σχετικά, εκτιμώντας ότι με την πτώση του Μουμπάρακ τα πράγματα θα αργήσουν πολύ και η Ελλάδα θα χάσει εξαιρετικά πολύτιμο χρόνο.

Την αλληλεγγύη του ΣΥΝ στον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, Πάνος Τριγάζης. «Ο εξεγερμένος λαός της Αιγύπτου με μπροστάρη τη νεολαία του, διεκδικεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, παρόμοια με εκείνα της Τυνησιακής εξέγερσης που προηγήθηκε: ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο κ. Τριγάζης, τονίζοντας ότι η τραγική κατάσταση στη χώρα μπορεί να αλλάξει μόνο αν ο λαός γίνει κύριος της μοίρας του.

«Οι ξένες επεμβάσεις, που αποβλέπουν στη συνέχιση του καθεστώτος Μουμπάρακ με άλλη μορφή, πρέπει να αποκρουστούν. Ούτε μπορεί ο Αιγυπτιακός λαός να πορευτεί στο μέλλον με Ισλαμικό καθεστώς», προσθέτει.

«Οι εξεγέρσεις στις χώρες του αραβικού κόσμου, με προεξάρχουσες την Τυνησία και την Αίγυπτο, κορυφώνουν την αντίθεση των πολιτών απέναντι στα αυταρχικά, πελατειακά, διεφθαρμένα και εκμεταλλευτικά καθεστώτα που διαχειρίζονται την εξουσία επί πολλά χρόνια», σχολιάζει εξάλλου ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Όπως αναφέρει η παράταξη, η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνο με μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλεί τέλος τη διεθνή κοινότητα, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η βία και να δρομολογηθούν εκλογές που θα εκφράσουν τη βούληση των πολιτών για τις αναγκαίες δημοκρατικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που οι ίδιοι προκρίνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή