«Λεωφορείο ο πόθος» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 12:07
UPD:12:20
A- A A+

Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου και ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς, το «Λεωφορείο ο πόθος», παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη στο θέατρο Ιλίσια-Ντενίση από την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Μία ιστορία έρωτα, πάθους, και αισθησιασμού, στην ατμόσφαιρα των φτωχογειτονιών της Νέας Ορλεάνης, στις όχθες του Μισισιπή, υπό τους μελαγχολικούς ήχους της τζαζ, εκεί φτάνει, με το λεωφορείο ο «Πόθος» η Μπλανς, μία ευαίσθητη, ώριμη γυναίκα που παραμένει ελκυστική. Προορισμός της είναι το σπίτι της μικρότερης αδελφής της Στέλλα και του συζύγου της Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Η Μπλανς εγκαθίσταται στο σπίτι του ζευγαριού, δημιουργεί με τη φαντασία της έναν διαφορετικό κόσμο και ζει με τις αναμνήσεις της. Η κόντρα της Μπλανς με τον προσγειωμένο και σκληρό Στάνλευ ο οποίος δεν αντέχει τις ονειροπολήσεις της, κρύβει έναν απαγορευμένο και έντονο ερωτισμό, που αναπόφευκτα βγαίνει στην επιφάνεια.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 1947 στο θέατρο Έθελ Μπάρυμορ της Νέας Υόρκης. Το 1949 παρουσιάστηκε στην Αθήνα, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με την Μελίνα Μερκούρη- Μπλανς και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Το 1951 ο Καζάν μετέφερε την υπόθεση στο σινεμά, και δημιούργησε έναν κινηματογραφικό θρύλο με Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και τη Βιβιαν Λη που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Μπλανς.

Παίζουν οι Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Δημήτρης Μόσχος, Κωνσταντίνος Φάμης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κάτια Γέρου, Γιάννης Κοτσαρίνης, Θωμάς Γκαγκάς.

Πληροφορίες

Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα

Διάρκεια Από την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 27 Μαρτίου

Προτεινόμενα για εσάς