Οξύνθηκαν τα πνεύματα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, όταν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση του Μετρό απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση αν απεργήσουν.
«Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Σταματόπουλος.
Αμεση ήταν απάντηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα που χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων «βαρύτατη προσβολή προς το κοινοβούλιο και τα κόμματα». «Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι, είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Δεν κουνάμε ποτέ το δάχτυλο μας στους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε να μην δείχνουν την γροθιά τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι ώρα κοινής ευθύνης», υπογράμμισε εξάλλου, τονίζοντας παράλληλα ότι «δείχνει συνδικαλιστική δύναμη και όχι αδυναμία, όταν κάποιος παίρνει μια στάση που μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά διασφαλίζει και υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον».
«Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχουμε όλοι μέτρο ευθύνης γιατί ούτε η δημαγωγία ή η αλαζονεία ούτε ο αυταρχισμός μπορούν να οδηγήσουνε σε λύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «όλοι κάτι χάνουμε - κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο… για να κερδίσει τελικά η χαμένη Ελλάδα».
Οξύτερη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε: «Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;»
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αξιοπρεπή τη στάση των εργαζομένων «ακόμα και αν σοκάρει τους "καθωσπρέπει" που διυλίζουν τον κώνωπα».
«Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις», υποστήριξε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τα πνεύματα προσπάθησε και κατάφερε να κατευνάσει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Μακρυπίδης, καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του κοινοβουλίου.
«Δεν απειλείστε από κανέναν. Εδώ είναι Βουλή και μιλάτε ελεύθερα. Μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας όπως έχουν κληθεί να το κάνουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς», δήλωσε ο κ. Μακρυπίδης.
Δ. Ρέππας: Δολιοφθορά η άρνηση πληρωμής εισιτηρίων - διοδίων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ρέππας προανήγγειλε εξάλλου πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όσων αρνούνται να πληρώσουν, τόσο τα εισιτήρια, όσο και τα διόδια. Η στάση όσων δεν πληρώνουν, σημείωσε, «είναι αντικοινωνική και συνιστά δολιοφθορά καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων».
Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους και ότι περιφρουρούνται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων», ενώ σημείωσε ότι λόγω συγχώνευσης των οργανισμών από πέντε σε δύο, είναι αναγκαία η μεταφορά του προσωπικού για λόγους καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των συγκοινωνιών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν έγινε διάλογος πριν την κατάθεση του ν/σ, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι για το «μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση είναι ότι δεν διαβουλεύεται».
«Έγινε διάλογος και κλήθηκαν όλοι οι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτή η διαβούλευση όμως έχει ένα χρονικό ορίζοντα. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η στάση εργαζομένων που οδηγούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις», εξήγησε.
«Δεν είναι παρατηρητής η κυβέρνηση»
Ερωτηθείς για την απεργία στα ΜΜΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχίζεται όλη αυτή η άσχημη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. «Διασφαλίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, που είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι παρατηρητής η κυβέρνηση», υποστήριξε. «Σύντομα», είπε, «θα δούμε να υπάρχουν αποφάσεις πάνω σε αυτό. Εξαντλούμε όλα τα μέσα ώστε να υπάρχει διάλογος, ώστε να υπάρχει πειθώ, ώστε να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και να μην φτάνουμε στα άκρα». «Αυτό», ξεκαθάρισε, «δεν σημαίνει ότι υπάρχει αδυναμία. Εάν ήμασταν παρατηρητές θα λειτουργούσαμε αλλιώς. Εμείς κάνουμε τεράστιες, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν έγιναν επί δεκαετίες ολόκληρες».