ΟΗΕ: 219 οι νεκροί στις διαδηλώσεις στην Τυνησία

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 14:58

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπακρέ Ντιαγέ διευκρίνισε ότι 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έναρξη των ταραχών στην Τυνησία στα μέσα Δεκεμβρίου και 72 άνθρωποι μέσα στις φυλακές.

A- A A+

Διακόσιοι δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 510 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν στην πτώση του Τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Τύνιδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπακρέ Ντιαγέ διευκρίνισε ότι 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έναρξη των ταραχών στην Τυνησία στα μέσα Δεκεμβρίου και 72 άνθρωποι μέσα στις φυλακές.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 147 οι νεκροί και 510 οι τραυματίες. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τα θύματα στις φυλακές», δήλωσε.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει τις έρευνές του.

Ο προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ έκανε λόγο στις 19 Ιανουαρίου για «τουλάχιστον 100 νεκρούς».

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης Κασρίν, στην κεντρική Τυνησία, καταγγέλλοντας το χάος που επικρατεί στην πόλη η οποία επλήγη χθες Δευτέρα από βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με το Μοχάμεντ Ντρμπαλί, μέλος της «περιφερειακής επιτροπής για την προάσπιση της επανάστασης» και τον συνδικαλιστή Σαντόκ Μαχμούντι, ο στρατός διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία ήταν απούσα από την πόλη, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού είχαν σταθμεύσει κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Λίγοι μαθητές πήγαν σήμερα στο σχολείο και ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν.

Στην περιοχή Γκάφσα, στο νότο της χώρας, ένας 21 ετών άνεργος Τυνήσιος αυτοπυρπολήθηκε το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα συνδικαλιστική πηγή.

Ο Αϊμέν Μπεν Μπελγκάσεμ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να καταγγείλει την «οικτρή κοινωνική κατάσταση». Ο νεαρός, με σοβαρά εγκαύματα, διακομίσθηκε στο κέντρο τραυματολογίας του Μπεν Αρούς, νότιο προάστιο της Τύνιδας, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εξέγερση στη χώρα άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου όταν ένας 26χρονος επισήμονας της πληροφορικής που εργαζόταν ως πλανόδιος οπωροπώλης στην περιφέρεια Σίντι Μπουζίντ, στη κεντροδυτική Τυνησία, αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση του εμπορεύματός του και του πάγκου του. Ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα, δίνοντας το έναυσμα για τη λαϊκή εξέγερση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή