Ιορδανία: Νέο πρωθυπουργό διόρισε ο βασιλιάς Αμπντάλα

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 15:34
UPD:16:24
REUTERS/MAJED JABER

A- A A+

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι αποδέχθηκε επισήμως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ενώ ζήτησε από το στρατηγό εν αποστρατεία Μαρούφ Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να φέρει εις πέρας «πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο βασιλιάς καλεί σε σχετική επιστολή του τον Μπακχίτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2007, «να λάβει άμεσα και σαφή μέτρα για πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αντανακλούν το όραμά μας για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις εν γένει που θα υποστηρίζουν τη δράση μας υπέρ της δημοκρατίας».

Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιορδανών και αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι, πλούσιου πολιτικού και πρώην συμβούλου της αυλής, ο οποίος θεωρείτο υπαίτιος για την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

«Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στο λαό μας για τις μεγάλες ευκαιρίες και την αξιοπρεπή ζωή που του αξίζει», προσθέτει ο βασιλιάς στην επιστολή του.

Ο διορισμός του Μπακχίτ, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Τουρκία (2002) και μετέπειτα στο Ισραήλ (2005), αναμένεται να ηρεμήσει την κατάσταση στην Ιορδανία, καθώς είναι πολύ δημοφιλής.

Ωστόσο, το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, επέκρινε σήμερα την ανάθεση από τον Αμπντάλα της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον Μπαχίτ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μεταρρυθμιστής».

Το FAI και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα για να αξιολογήσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης, μολονότι οι ισλαμιστές έχουν ήδη ανακοινώσει την πραγματοποίηση καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού την Παρασκευή μετά την προσευχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή