Μαζικές οι διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 17:36
UPD:22:15

A- A A+

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που ήταν ειρηνικές, χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και ευνοήθηκε από τη δέσμευση του στρατού να μην ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών.

Πάνω από 200.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου, ενώ 20.000 διαδήλωσαν στην πόλη Σουέζ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασεις πραγματοποιήθηκαν στο Κατάρ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, αλλά και την Ελλάδα.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως ο Μουμπάρακ τις επόμενες ώρες θα απευθύνει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό. Όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, θα ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές (το Σεπτέμβριο), αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών του.

Λίγο αργότερα Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ΜΠαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Κεντρικό αίτημα η παραίτηση Μουμπάρακ

Νωρίτερα, ο αντιφρονών και νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί μέχρι την Παρακευή και να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η αιματοχυσία, όπως μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Οι Αιγύπτιοι «θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. «Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε "η ημέρα της αναχώρησης"», πρόσθεσε.

Το απόγευμα έγινε γνωστό από αιγυπτιακή πολιτική πηγή πως ο Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την "μετά-Μουμπάρακ" εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες.

Οι συζητήσεις έγιναν τηλεφωνικά με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική Προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.

Επίσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν άρχισε συνομιλίες με την αντιπολίτευση, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμεντ Σαφίκ ζήτησε «συγγνώμη από τη νεολαία της χώρας», επειδή αυτή δεν εισακούστηκε από την εξουσία νωρίτερα.

Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν τηλεφωνικά μηνύματα τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στο Twitter, καθώς η πρόσβαση στο ίντερνετ εξακολουθεί να είναι αδύνατη στην Αίγυπτο.

Το βράδυ ανακοίνωσε πως αγνοείται η τύχη του επικεφαλής της στον τομέα μάρκετινγκ, αρμόδιος για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ο Ουαέλ Γόνιμ έχει να εμφανιστεί από το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο του Καΐρου. Σύμφωνα με μηνύματα που είχε αναρτήσει ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την ημέρα της εξαφάνισής του είχε γράψει: «Προσεύχομαι για την Αίγυπτο. Ανησυχώ πολύ γιατί φαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αύριο ένα έγκλημα πολέμου εναντίον του λαού. Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε».

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν απευθύνει έκκληση στο Μουμπάρακ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ η Ουάσινγκτον έστειλε στην Αίγυπτο ειδικό απεσταλμένο, τον πρώην πρεσβευτή στο Κάιρο Φρανκ Ουάισνερ, για συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα συγκαλέσει τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρος Μουμπάρακ να «ακούσει την κατακραυγή του λαού και τις διεκδικήσεις του». «Ανταποκριθείτε χωρίς δισταγμούς στα αιτήματα του λαού για ελευθερίες», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι η λύση στα πολιτικά προβλήματα βρίσκεται στην κάλπη.

Μ. Βρετανία: Απογοητευτικός ο ανασχηματισμός

Το Λονδίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό «απογοητευτική» απάντηση στις προσδοκίες του λαού της χώρας.

«Έχουμε τονίσει πως είναι σημαντικό να αφουγκράζεται η κυβέρνηση της Αιγύπτου τις προσδοκίες του λαού της. Κάτι που σημαίνει μετάβαση προς μία κυβέρνηση διευρυμένης βάσεως, η οποία θα περιλαμβάνει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και η οποία θα προκύψει από μία πραγματική πολιτική αλλαγή», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά το πέρας του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, «φαίνεται σαφώς πως ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν πληροί ακόμη αυτά τα κριτήρια και τον θεωρούμε απογοητευτικό».

«Είναι σημαντικό ο πρόεδρος Μουμπάρακ να ανταποκριθεί στις αξιώσεις του αιγυπτιακού αού, ο οποίος διατρανώνει αληθινές, ορατές και πλήρεις αλλαγές», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου από το ΒΒ+ στο ΒΒ και αναμένει μια νέα υποβάθμιση μέσα σε τρεις μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα αυτή, μία ημέρα μετά από παρόμοια απόφαση του οίκου Moody's.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο κατά της ανεργίας, της διαφθοράς και της ακρίβειας.

ΚΚΕ: Ο ελληνικός λαός να εκφράσει την αλληλεγγύη του

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του «στον πολύπαθο εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου, να καταδικάσει το δόλιο ρόλο των κυβερνήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ». Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ είναι αυτές που ως χθές στήριζαν και συνεργάζονταν με τον Μουμπάρακ, προβάλλοντάς τον ως υπόδειγμα δημοκρατίας. Τώρα που ο λαός ξεσηκώθηκε αψηφώντας την τρομοκρατία, προσποιούνται τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του, για να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ βάλει και κατά της ΕΕ: «Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι για μια ακόμη φορά εκτεθειμένες στα μάτια των λαών. Συνεχίζουν προκλητικά τις επεμβάσεις τους, επειδή φοβούνται μήπως ο αγώνας και οι θυσίες του λαού οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές. Είναι αδίστακτες».

«Η εξέγερση του λαού της Αιγύπτου, ανεξάρτητα από την έκβασή της, έρχεται να αποδείξει ότι οι λαοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας και αυτοί καθορίζουν τι είναι νόμιμο και δίκαιο. Οι λαϊκές εξεγέρσεις δεν ανήκουν στο παρελθόν, όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές του καπιταλισμού. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των επαναστάσεων δίχως επιστροφή» καταλήγει.

ΛΑΟΣ: Aνησυχία για τις εξελίξεις

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εξέφρασε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος εκτιμά ότι η τυχόν γενίκευση της εξέγερσης στις υπόλοιπες αραβικές χώρες μπορεί να σημάνει ακόμη και πόλεμο με απροσδιόριστες διαστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Αιβαλιώτης σε δήλωσή του έκανε λόγο για «ευκολία με την οποία η Αμερική πούλησε τον Μουμπάρακ» και υποστήριξε ότι η κατάσταση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για ένα ανεξέλεγκτο - όπως ανέφερε - ισλαμικό τόξο που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ «θα ελέγχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων από τον Ερντογάν και στη χειρότερη από εξτρεμιστικά στοιχεία».

Εν τω μεταξύ, βουλευτές του ΛΑΟΣ απέστειλαν επιστολές προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας ανάληψη πρωτοβουλίας, προκειμένου να καταργηθεί άμεσα, όπως ζητούν, ο Κανονισμός «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2».

Τις επιστολές προς τους κ. κ. Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι και Μπούζεκ (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιστοίχως) υπογράφουν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ Β. Αποστολάτος, Η. Πολατίδης, Α. Κολοκοτρώνης, Κ. Αιβαλιώτης και Π. Μαρκάκης.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θεωρούν επιζήμιο για την Ελλάδα τον κανονισμό «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2» και αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δέχεται επί 20 συνεχή χρόνια τεράστιες ροές λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να αγγίζει πλέον το 20% του πληθυσμού της χώρας μας.

«Ο Κανονισμός «Δουβλίνο 2» έχει αποδειχθεί καταστροφικός για την Ελλάδα, ενώ η συμβολή της ΕΕ για την ανάσχεση της παραπάνω ροής ήταν σχεδόν αμελητέα και μόνο πρόσφατα παρέχεται μια εντελώς αναιμική και ανεπαρκής βοήθεια με την δραστηριοποίηση της FRONTEX» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Αναφέρουν επίσης ότι η οικονομική αιμορραγία όλα αυτά τα χρόνια για την Ελλάδα ήταν τεράστια και υποστηρίζουν ότι «οι κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ παρέμεναν απαθείς ενώ όλα τα Όργανα της ΕΕ αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων αφού η δραστηριοποίησή τους δεν ήταν η ενδεδειγμένη».

Τέλος οι βουλευτές ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να καταργηθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο 2» «ο οποίος έχει βλάψει καθοριστικά τη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και αναγκάζεται παράλληλα να επωμισθεί που θα έπρεπε κανονικά να είχαν επωμισθεί από χρόνια οι πλούσιες χώρες της Ένωσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή