«Από τον Κήπο εν κινήσει στον Πλανητικό Κήπο»

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 11:36
UPD:11:46

A- A A+

«Από τον "Κήπο εν κινήσει" στον "Πλανητικό Κήπο"» είναι ο τίτλος της διάλεξης του Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίου και συγγραφέα Ζιλ Κλεμάν, που θα δώσει το Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου στις 19:00, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών και στην Εθνική Σχολή Τοπίων, ο Ζιλ Κλεμάν, είναι ένας ασυνήθιστος κατασκευαστής τοπίων, που είτε δουλεύει για το ελβετικό μετρό, είτε σε κάποιο γαλλικό δημόσιο πάρκο ή στην αναδιοργάνωση του Σοβέτο στη Νότια Αφρική, πιστεύει ακράδαντα ότι ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να δημιουργεί και να ζει μέσα στον φυσικό κόσμο, κομμάτι του οποίου αποτελεί. Μεγάλος ταξιδευτής, που έχει περάσει από την Αυστραλία ως τη Νότια Αφρική, μέσω Καλιφόρνιας και Χιλής, θεωρεί ότι έχει ζωτική σημασία για τη φύση να αφεθεί ελεύθερη, «για να επέλθει η αρμονία ανάμεσα σε φυτά, χρώματα και ορυκτά». Στη διάλεξη του θα τον προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Κλεμάν έχει δημιουργήσει τον προσωπικό του κήπο στην περιοχή La Creuze της κεντρικής Γαλλίας. Γνωστός με το όνομα» La Vallée», ο κήπος αυτός θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες στη χώρα. Αυτός ο κήπος μάλιστα ήταν η αφορμή για τον Κλεμάν να εμπνευστεί και να υλοποιήσει τα τρία σημαντικότερα πρότζεκτ του: τον Κήπο εν κινήσει, το Μανιφέστο του Τρίτου Τοπίου και τον Πλανητικό Κήπο. Οι ριζοσπαστικές αυτές ιδέες σημάδεψαν τους σύγχρονους αρχιτέκτονες τοπίου.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου στις 19:00.

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Προτεινόμενα για εσάς